Sprememba v Grčiji, ki bo navdušila tudi slovenske turiste

Potovanja 07. Feb 202412:27 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Grčija, ki je v zadnjih letih zelo priljubljena destinacija tudi za slovenske turiste, bo spomladi uvedla nov sistem za ureditev plaž in zagotavljanje javnega dostopa. V skladu z novim zakonom bo morala vsaj polovica plaž ostati odprta za javnost, torej brez zasebnih ležalnikov.

Zgodbe o prepolnih plažah z ležalniki in nesmiselnih pogojev gostincev se bodo z novim zakonom, kot kaže, v Grčiji končale. V preteklosti so na grških plažah potekali protesti skupine Gibanje brisač, ki je opozarjala na ”nelegalne zasedbe plaž z ležalniki”, ki jih na plaži postavljajo lastniki lokalov. Opozarjali so, da gre za nezakonito privatizacijo (javnih) plaž in da lastniki lokalov za to nimajo nobenih dovoljenj. Prvi protesti Gibanja brisač so se začeli na Rodosu in Parosu, od tam pa so se razširili na ostale grške plaže.

Z novim sistemom za ureditev plaž in zagotavljanja javnega prostora pa po novem v Grčiji ne bo več plaže, na kateri ne bi mogli odvreči svoje brisače in se namestiti pod senčnik.

Grške oblasti so namreč sprejele nov zakon za ureditev plaž in obalne javne lastnine, po katerem najeto območje ne sme več presegati 50 odstotkov celotne površine plaže. Odstotek je manjši za območja, ki spadajo pod oznako “Natura 2000”. Z novim sistemom želijo tamkajšnji pristojni rešiti vprašanje zasebnega zavzemanja javnih plaž. Grška ustava namreč priznava obalo države kot javno dobro, ki državljanom zagotavlja neomejen dostop. Novi zakon zlasti poudarja vidike, kot so čiščenje plaže, zagotavljanje storitev, dostop do objektov in prisotnost reševalcev, ugotavlja Real Greek Experiences in navaja ključne točke, ki jih povzema Nova.rs.

Spletni razpisi za koncesije za plaže

Z uvedbo spletnega razpisa za koncesijo plaž tako pristojni želijo povečati preglednost, pospešiti procese in oblikovati standardizirane koncesijske pogodbe. V koncesijski pogodbi bo natančno določena dodeljena površina, odgovornosti izvajalca, trajanje najema in višina najemnine. Tisti, ki bodo pogojem ustrezali, bodo dobili začasno dovoljenje za opravljanje sezonske dejavnosti na plaži na odobrenem območju, ki vključuje postavitev senčnikov in ležalnikov. Vsaka licenčna pogodba bo veljala do tri leta.

Po novem zakonu bodo nekatere plaže v Grčiji razvrščene kot “zelo zaščitene”. Da se plaža uvrsti v to kategorijo, mora izpolnjevati določene kriterije – mora biti na primer zaščiten habitat za redke rastlinske in živalske vrste ali pa mora biti označena kot ključno območje biotske raznovrstnosti. Postavljanje senčnikov in ležalnikov bo na teh plažah strogo prepovedano.

Grška plaža
Foto: PROFIMEDIA

Prost dostop do plaž

Novi zakon uvaja omejitve pri koncesiji za plažo, pri čemer omejuje pogodbeno površino na največ 500 kvadratnih metrov, to je največ 50 odstotkov celotne površine plaže. Na primer, če je plaža velika 10.000  kvadratnih metrov, mora ostati prostih vsaj 5.000 kvadratnih metrov. Kar zadeva senčnike in ležalnike, lahko ti pokrivajo do 60 odstotkov odobrene površine, na območjih Natura 2000 pa do 30 odstotkov.

Za spremljanje spoštovanja zakonodaje bo vlada uvedla dve novi orodji. Nova digitalna aplikacija bo državljanom omogočala neposredno prijavo kršitev, stanje pa bodo spremljali prek dronov in satelitskih posnetkov. Kršitelje čakajo globe. Na primer, za nezakonito vzpostavitev dejavnosti na plaži ali prekoračitev meja dodeljene površine je globa štirikratnik cene mesečnega najema, vso nezakonito nameščeno opremo pa je treba odstraniti v 48 urah, piše Nova.rs.

Kakšne bodo odgovornosti koncesionarjev?

Po novem zakonu bodo morali koncesionarji izpolnjevati naslednje kriterije:

  • zagotoviti nemoten in varen javni prehod na plaži in obali, pri čemer imajo prednost posamezniki z gibalnimi težavami,
  • omejiti zasedenost odobrenega območja s senčniki, ležalniki in rekreacijskimi pripomočki na največ 60 odstotkov (30 odstotkov za območja Natura 2000) in ohraniti prosto cono v širini štirih metrov od obale,
  • da je plaža vedno čista,
  • jasno prikazati tablo s podatki o koncesiji, vključno s pravicami in obveznostmi koncesionarja, unikatno QR kodo za vsako koncesijo,
  • urediti tuše in garderobe za javno uporabo,
  • ohranjati ekološko ravnovesje dodeljenega območja,
  • zagotoviti prisotnost reševalcev in ureditev poti, razen če to krije pristojna občina,
  • odstraniti premično opremo ob koncu vsake sezone, pa tudi ob koncu koncesije, in vrniti plažo v prvotno stanje.

Glede na posamezno plažo lahko veljajo dodatne obveznosti za koncesionarje. Objekti v bližini plaž, kot so hoteli ali gostilne, imajo možnost zaprositi za koncesijo za plažo, a tudi pustiti del prostora za osebe, ki niso njihovi gostje – obvezna je prosta cona širine 6 metrov med koncesijami. Tudi za te primere velja predpis, ki velja za najmanj 50 odstotkov brezplačne plaže, še poroča Nova.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!