Srbska porodnica o izgubi otroka: Zdravnik me je žalil in stiskal za čeljust

Svet 19. Jan 202418:22 2 komentarja
Marica Mihajlović
Foto: N1

Srbijo pretresa zgodbe porodnice Marice Mihajlović, ki je v hudih bolečinah rodila deklico. Ta je le nekaj ur po tem umrla, razlog pa je po besedah porodnice nasilje zdravnika med porodom. Zaradi njene objave na Facebooku, ki je zakrožila po spletu, so napovedali proteste v Beogradu in Sremski Mitrovici, kjer je bolnišnica, v kateri se je vse to zgodilo. Kot poroča N1 Beograd, so zdravnika zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper človekovo zdravje aretirali.

Porodnica Marica Mihajlović je za N1 Beograd podrobno opisala, kaj se je zgodilo 12. januarja, ko je izgubila svojo deklico. V porodnišnico so jo sprejeli 11. januarja, ker je bila sedem dni čez rok.

12. januarja so ji na ginekološkem pregledu rekli, da je plodovnica motna in jo začeli pripravljati na porod. Tam so bile tudi babice, ki so po pripovedovanju Mihajlović videle, da je dojenček visoko, vendar se je odpirala zelo počasi.

Kot je navedla, so ji okrog pol petih prišli povedat, da bo zdravnik prišel opravit carski rez ob petih, vendar je ta prišel šele po šesti uri in se odločil, da carskega reza ne bodo odpravili.

“Sčasoma je videl, da ne morem roditi po naravni poti, pri čemer so ga sestre rotile, naj naredi carski rez, a je odklonil,” trdi Mihajlović. Po njenih besedah je začela izgubljati moč, zato so ji dali kisik. Nato je izgubila zavest.

“Bilo je že prepozno, otrok se je zagozdil v medenici,” dodaja. Od tega močnega pritiska so se ji na pljučih naredili mehurčki, pogoltnila je mekonij (otroško smolo) s plodovnico. Kisik ji ni pomagal, ostala je brez zraka in srce ji je zastalo, je pojasnila porodnica.

Rodila se je brez utripa okoli 11. ure, potem pa so prišli zdravniki iz Novega Sada in novorojenčica je bila nekaj časa na aparatih. “Tam sem videla otroka, na koncu pa so jo odpeljali in zjutraj sporočili, da je umrla,” je še povedala Mihajlović.

“Cela soba me je slišala jokati”

Poudarila je, da zdravnik med porodom z njo sploh ni želel komunicirati. “Cela soba me je slišala jokati in ga rotiti, naj mi pomaga, naj vzame otroka ven, naj jo reši.” A on je to zavračal. “Na koncu, ko je videl svojo napako in kaj je naredil, mi je začel skakati po trebuhu, me žaliti na nacionalni osnovi in stiskati za čeljust,” je povedala.

Kot je povedala, ji je medicinska sestra ob odhodu iz bolnišnice rekla, naj si dobro zapomni zdravnikovo ime in da bodo vse babice, ki so bile v tisti sobi, potrdile, kaj ji je naredil – kako jo je mučil in kako nasilen je bil.

Dokumentacije z obdukcije še niso prejeli, a takoj, ko jih bodo, nameravajo podati prijavo. “Po moji objavi me je kontaktiralo veliko žensk in mi pripovedovalo o svojih grozljivih izkušnjah z istim zdravnikom,” je za konec povedala Mihajlović.

Zdravnika aretirali

V bolnišnici v Sremski Mitrovici so za N1 povedali, da je v teku notranji nadzor in da je o vsem obveščeno ministrstvo za zdravje. Mihajlović je med pogovorom za N1 povedala še, da je na njihov dom prišel policist v civilu in jo pozval, naj pride na policijsko postajo ter poda svojo izjavo.

Nova.rs medtem poroča, da se je zdravnik obrnil na policijo in dejal, da se zaradi komentarjev in objav na družbenih omrežjih ne počuti varnega. Z ministrstva za notranje zadeve pa so kasneje sporočili, da so zdravnika zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper človekovo zdravje aretirali.

Kot poroča N1 Beograd, so zdravnika skladno z odredbo višjega državnega tožilstva pridržali za 48 ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje