Srbske šole bodo zaradi strelskih napadov s poukom končale prej

Svet 01. Jun 202319:34 0 komentarjev
Tragedija v Beogradu
PROFIMEDIA

Zaradi dveh strelskih napadov bodo lahko osnovne in srednje šole v Srbiji predčasno končale šolsko leto, so se odločili v Beogradu. Šole bodo lahko po svoji želji pouk nadaljevale tudi po običajnem urniku in v tem času organizirale aktivnosti za razvoj socialnih in čustvenih kompetenc učencev. Ob tem je srbska vlada sklenila še, da beograjske šole, kjer je prišlo do strelskega napada, ne bodo podrli, ob njej pa bo zrasel tudi spominski del.

Srbska vlada je zaradi dveh nedavnih strelskih tragedij, ki sta prizadeli celotno družbo, sprejela sklep o predčasnem koncu šolskega leta, ki se bo zaključilo 6. junija. V soboto bo sicer minil en mesec od strelskega napada na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika.

Osnovne in srednje šole, ki bodo to želele, lahko pouk vseeno nadaljujejo do 20. junija, v tem času pa se lahko posvetijo posebnim aktivnostim za razvoj socialnih in čustvenih kompetenc učencev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vlada v Beogradu je prav tako sporočila ugotovitev, da 13-letnik, ki je 3. maja na osnovni šoli v Beogradu ubil deset ljudi, pred tem ni bil žrtev vrstniškega nasilja. To je sklep izrednega nadzora centra za socialno delo in ministrstev za izobraževanje ter družino.

Vlada je ob tem pozvala vse medije, naj v prihodnje ne objavljajo nepreverjenih in nepotrjenih informacij, saj da s tem le škodijo prizadetim otrokom in staršem. Kot so še sporočili iz vlade, bo osnovna šola Vladislava Ribnikarja v Beogradu ostala šola. Objekt bodo obnovili in ob tem zgradili spominski del za preminule učence in varnostnika.

Strelskemu incidentu na šoli je v Srbiji dan kasneje sledil še en tragičen dogodek, ko je 20-letnik z avtomatskim orožjem in pištolo v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem, ranil pa 14 ljudi, večinoma mladih. Oba dogodka sta privedla do več množičnih protestnih shodov proti nasilju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!