Srbski predsednik v nadnaravni velikosti – zahvala ali kult osebnosti?

Svet 19. Dec 202119:00 1 komentar

Največji plakat kateremukoli politiku v novejši politični zgodovini Srbije. V Nišu se je prejšnji teden na pročelju hotela Ambasador, ki je visok približno 60 metrov, pojavila ogromna podoba srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Zanimivo zgodbo o tem plakatu objavljamo v video prispevku. Podoba v nadnaravni velikosti razburja in ustavlja radovedne poglede.

Velikanska fotografija srbskega predsednika Aleksandra Vučića na petzvezdičnem hotelu je privabljala poglede mimoidočih in razdelila njihova mnenja. Na javnem mestu namreč še nikoli ni bila obešena večja slika predsednika, kot je ta na hotelu Ambasador. Ljudje so se ustavljali ob pogledu na pročelje 17-nadstropnega hotela in ga fotografirali.

Nekateri so plakat predsednika pozdravili s pohvalami, nekateri s kritiko, da spominja na druge – predvsem nedemokratične – režime, pri mnogih je plakat sprožil tudi smeh. Napis na plakatu “dobrodošel, predsednik” je namreč zapisan brez vejice, pravopisne napake pa so – tako sogovorniki – stereotipna lastnost Nišanov.

S pogledi, uperjenimi v nebo in predsednika v nadnaravni velikosti, so se nekateri spraševali o namenu in ceni transparenta. Po drugi strani je bilo na niških ulicah slišati tudi, da cena ni pomembna, “pomembno je, da to imamo”. Srbski komunikolog Dušan Aleksić je ocenil, da so tovrstne propagande znamenje avtokracije. “Srbija je samo časovno v 21. stoletju in geografsko v Evropi,” je dodal.

Da vpliv takšnih političnih gest ni zanemarljiv, priča tudi dejstvo, da so v dneh po postavitvi transparenta, hotelu Admiral močno zanihale ocene. Na internetu se je po besedah meščanov vnela prava vojna med Vučićevimi podporniki in nasprotniki, ki so pozivali k slabšanju ocen hotela na Googlu in TripAdviserju. Istočasno je tako hotel dobival ocene pet in ena. Pozneje so bile ocene hotela popravljene na tisto, ki jo je imel, pred postavitvijo plakata.

Kdo je naročil ogromen plakat z napisom Dobrodošel, predsednik, zakaj in posledica česa so tovrstne “geste dobrodošlice”? Kaj lahko prinese takšno razkazovanje moči? Novinarji N1 Srbija so v Nišu preverili, kaj je v ozadju največjega plakata predsednika, kako je nastajal in za mnenje vprašali tudi samega predsednika, ki se je zahvalil za transparent in dejal, da ne razume histerije nekaterih medijev in političnih nasprotnikov.

N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje