Srečanje Milanovića in Dodika na Hvaru še naprej buri duhove

Svet 31. Jul 202313:47 2 komentarja
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Srečanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom na Hvaru še naprej buri duhove. Dodik se je odzval na očitke o svojem prihodu v helikopterju z oznakami Republike Srbije.

Nedavno srečanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom na Hvaru še naprej buri duhove. Hrvaški premier Andrej Plenković Milanoviću očita netransparentnost, Dodik pa se je odzval na očitke o svojem prihodu v helikopterju z oznakami Republike Srbije, v čemer, kot pravi, ne vidi nič spornega.

Dodik je v danes objavljenem intervjuju za banjaluški časnik Glas Srpske dejal, da je srbskega predsednika Aleksandra Vučića prosil, naj mu posodi helikopter, saj da zaradi servisa ni imel na razpolago helikopterja, ki ga sicer uporablja.

“Tisti, ki temu oporekajo, nimajo pojma o življenju,” je sporočil Dodik, ob tem pa poimensko izpostavil bošnjaškega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Denisa Bećirovića. Kot je dejal, gre za civilni helikopter, s katerim lahko ob ustrezni prijavi prosto prečka meje.

Dodik je hrvaški otok Hvar obiskal v torek. Njegov sestanek z gostiteljem Zoranom Milanovićem sta strani opisali kot redni delovni sestanek. Kot razlog za obisk je Dodik navedel le, da je Milanović zanimiv sogovornik.

Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Plenković Milanovića pozval, naj pojasni “zelo nenavadno situacijo”

Na Dodikov presenetljivi obisk se je že minuli teden odzval hrvaški premier Andrej Plenković, ki je že dolgo na bojni nogi s predsednikom države.

Plenković iz vladajoče stranke HDZ je predsednika Milanovića, sicer nekdanjega premierja iz vrst opozicijske SDP, pozval, naj pojasni “zelo nenavadno situacijo”, kjer tuji voditelj prispe na obisk mimo uveljavljene procedure in brez vednosti javnosti.

Milanović se je odzval na očitke z vrha vlade, rekoč da je bilo notranje ministrstvo v Zagrebu ustrezno obveščeno o Dodikovem prihodu, kar je podkrepil z dokazi. Plenković je poudaril, da obstajajo uveljavljeni postopki za obveščanje o prihodu tujih politikov, kot so diplomatske note.

Milanović je v odzivu na navedbe Plenkovića dejal, da se premier rad pretvarja, da ni obveščen o dogajanju. Plenković namreč trdi, da je za obisk izvedel šele po tistem, ko je videl nasmeh Vučića, ki ga je Dodik v Srbiji obiskal neposredno po srečanju z Milanovićem.

Milorad Dodik, Zoran Milanovic
PROFIMEDIA

Dodik podal nekaj podrobnosti sestanka

Nekaj podrobnosti s sestanka s hrvaškim predsednikom je v danes objavljenem intervjuju podal Dodik. Kot trdi, sta se pogovarjala o Milanovićevih obiskih Bosne in Hercegovine. Ob tem je dejal, da pozdravlja pristop Zagreba glede BiH, saj da Hrvaška posebno pozornost namenja “organizaciji BiH v skladu z ustavo”.

Milorad Dodik sicer v zadnjem obdobju vse ostreje nastopa proti Sarajevu in visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Christianu Schmidtu, pri tem pa odkrito grozi z odcepitvijo Republike Srbske. Kljub temu ohranja pragmatične stike s predstavniki Hrvaške in Hrvatov v BiH, ki jih vidi kot zaveznike v medetničnih političnih prerivanjih v Bosni in Hercegovini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Spremljajte dobre novice!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje