V središču Zagreba je družinskih zdravnikov preveč

Svet 12. Jan 202312:40 0 komentarjev
zdravnik
PROFIMEDIA

Tudi na Hrvaškem se zadnje čase spopadajo s krizo na področju družinske medicine. V zadnjih dveh mesecih je namreč po državi vrata zaprlo kar šest ordinacij, brez osebnega zdravnika pa je zato ostalo okoli 12.000 pacientov. Medtem ko po državi družinskih zdravnikov primanjkuje, jih imajo v centru glavnega mesta Zagreba preveč.

Na Hrvaškem je zaradi zaprtja šestih ordinacij brez svojega osebnega zdravnika v dveh mesecih ostalo okoli 12.000 ljudi, so v sredo sporočili iz Koordinacije hrvaške družinske medicine (KoHOM). Hrvaški mediji in združenja opozarjajo na kaotične razmere, saj je v središču Zagreba zdravnikov družinske medicine preveč, na ravni Hrvaške pa premalo.

Po podatkih Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje iz leta 2022 je na Hrvaškem delovalo 2.327 ekip družinske medicine, ki skupno skrbijo za nekaj več kot 3,6 milijona zavarovanih oseb. Ekipe družinske medicine imajo različno število opredeljenih oseb, po trenutnih raziskavah pa se te številke gibljejo od le 23 do 2.541 oseb na ekipo.

Standardno število zavarovanih oseb na eno ekipo družinske medicine je 1700, do največ 2.125. Več kot 2.125 opredeljenih oseb ima 89 ekip družinske medicine, kar 1.334 ekip pa jih ima po manj kot 1.700.

V središču Zagreba deluje 49 ekip

Samo v središču Zagreba deluje 49 ekip družinske medicine. S prvim januarjem so v dveh zdravstvenih domovih v središču prestolnice ukinili skupno štiri ordinacije družine medicine, zaradi česar je po pisanju časnika Jutarnji list brez osebnega zdravnika nenapovedano ostalo skoraj tri tisoč ljudi.

K zdravstveni zaščiti na primarni ravni je po oceni hrvaškega ministrstva za zdravstvo treba pristopiti širše od samega navajanja pomanjkanja družinskih zdravnikov. Poudarili so, da se reforma zdravstva, ki jo pripravljajo, ne nanaša samo na povečanje ekip družinske medicine, ampak na spremembo organizacije in krepitev zdravstvene zaščite na primarni ravni, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Preberite še: “Vukojebina išče zdravnika”

Obvezen preventivni pregled za vse polnoletne

Eden od ukrepov, ki bo kot pilotni projekt zaživel že v prvem četrtletju letos, bo tudi obvezen preventivni zdravstveni pregled za vse polnoletne državljane. Ta bo po mnenju zdravstvenega ministra Vilija Beroša imel pozitivne učinke na prebivalce pa tudi na zdravstveni sistem in družbo v celoti.

Beroš je napovedal, da bo reforma zdravstva vključevala tudi prepoved dela v zasebnem zdravstvu za zdravnike, ki so na vodilnih položajih. Oddelčni zdravniki pa bodo v zasebnem sektorju lahko delali le, če bodo izpolnjevali svoje naloge in bodo čakalne liste skladne s predpisi oziroma na posege ne bo treba čakati več, kot je določeno.

Hrvaška ima po podatkih iz popisa prebivalstva iz leta 2021 skoraj 3,9 milijona prebivalcev. Med njimi je 15.701 zdravnikov, ki delajo v javnem in zasebnem zdravstvu. To pomeni, da ima Hrvaška 3,6 zdravnika na tisoč prebivalcev, kar je 0,3 manj od povprečja Evropske unije, ki znaša 3,9 zdravnika na tisoč prebivalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!