Šrilanški predsednik napovedal odstop, novega bodo izbirali še ta mesec

Svet 11. Jul 202207:47 > 18:25 0 komentarjev
Protesti Šrilanka
PROFIMEDIA

Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je potrdil svoj odstop, je sporočil urad predsednika vlade, potem ko so protestniki vdrli v rezidenco predsednika in zažgali hišo premierja. Tamkajšnji parlament je medtem odločil, da bo novega predsednika volil 20. julija.

Potem ko so protestniki minuli konec tedna zasedli predsedniško palačo in rezidenco predsednika vlade ter je niso želeli zapustiti, dokler voditelja ne bosta odstopila, je znano, da naj bi v Šrilanki novega predsednika izvolili še ta mesec.

“Predsednik Gotabaya Rajapaksa je uradno obvestil premierja Ranila Wickremesingheja, da bo odstopil, kot je bilo predhodno napovedano,” je danes sporočilo tiskovno predstavništvo predsednika vlade, pri čemer ni navedlo več podrobnosti. Rajapaksa je svojo odločitev o odstopu pred tem sporočil predsedniku šrilanškega parlamenta Mahindi Yapi Abeywardeni, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Gotabaya Rajapaksa
PROFIMEDIA

Svoj odstop je v soboto napovedal tudi premier Wickremesinghe, ki pa odločitve še ni uradno potrdil. So pa iz njegovega kabineta danes sporočili, da bo odstopila celotna vlada, ko bo dosežen dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, poroča Reuters.

Parlament je medtem določil 20. julij za dan, ko bo izbral enega od svojih članov kot naslednika predsednika Rajapakse, je danes sporočil minister za javno varnost in turizem Prasanna Ranatunga. Sprejeta je bila tudi odločitev, da se v petek skliče parlament, je še dejal minister in pozval k nominaciji kandidatov za predsednika do 19. julija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS

Predsednik Rajapaksa je po sobotni eskalaciji protestov, ko se je v prestolnico Kolombo zgrnilo na tisoče ljudi, pobegnil na varno. Kje je predsednik, ni znano, naj pa ne bi bil na varnem pri šrilanški mornarici oziroma naj države ne bi zapustil. Jezni domačini so takrat vdrli v predsednikovo rezidenco in zažgali hišo premierja. Šrilančani Rajapaksi očitajo katastrofalno gospodarsko upravljanje države, zaradi katerega že več mesecev primanjkuje hrane, goriva in zdravil. “Naš boj še ni končan,” je dejal vodja študentskih protestov Lahiru Weerasekara, ki ga navaja AFP. “Tega boja ne bomo opustili, dokler (predsednik, op. a.) dejansko ne odide,” je dejal. Za tiskovno agencijo Reuters je medtem politični analitik in varuh človekovih pravic Bhavani Fonseka dejal, da bodo naslednji dnevi zelo negotovi in da bo zanimivo, ali bosta voditelja dejansko odstopila.

Najhujša gospodarska kriza zadnjih 70 let

22 milijonov prebivalcev Šrilanke že več mesecev trpi zaradi skokovite inflacije in dolgotrajnih prekinitev dobave električne energije, potem ko je vladi zmanjkalo tujih valut za uvoz življenjsko pomembnega blaga. V državi je skoraj povsem zmanjkalo bencina in dizelskega goriva, zato je bilo zaradi varčevanja z omejenimi zalogami goriva odrejeno zaprtje najpomembnejših vladnih uradov in šol. Šrilanka se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 70 letih. V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako so domačini zavzeli predsednikovo rezidenco. “Takšnega razkošja še nisem videla,” je za Reuters med drugim povedala prodajalka robčkov.

H gospodarski krizi v Šrilanki je prispevala predvsem pandemija covida-19, ki je otoško državo, odvisno od turizma, odrezala od sveta in s tem od nujno potrebnih prihodkov v tujih valutah, ki skupaj s turisti prispejo na otok. Poleg koronavirusa je katastrofalno krizo še poglobilo ravnanje vladajoče družine Rajapaksa, ki je s svojimi odločitvami in zapoznelimi prošnjami za pomoč Mednarodnega denarnega sklada v dveh letih izčrpala devizne rezerve. Vrednost teh je danes kar 70 odstotkov nižja kot pred dvema letoma.

Podražitve, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se najbolj odražajo na hrani in drugih osnovnih dobrinah. Stopnja inflacije je bila marca 18,7-odstotna, pri cenah hrane pa kar 30-odstotna. Prav najbolj osnovna živila so se podražila najbolj – cene riža so od leta 2019 zrasle do 93 odstotkov, cene leče do 117 odstotkov, cene piščanca do 55 odstotkov. Paradižnik se je po podatkih Al Džazire v primerjavi z letom 2019 podražil za skoraj 200 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!