Stari celini preti nevarnost z Atlantika: vpliv se bo čutil tudi v Sloveniji

Svet 30. Okt 202316:41 0 komentarjev
Ddeževje v Združenem kraljestvu
Foto: PROFIMEDIA

Zahodna Evropa se pripravlja na neurje Ciaran, ki bo v prihodnjih dneh zajelo staro celino. Vihar in obilno deževje lahko ponekod povzročijo poplave. Hladna fronta, ki je povezana s to vremensko motnjo, bo v noči na petek dosegla tudi Slovenijo.

Vstopili smo v pester vremenski teden, ko bodo Slovenijo prešle kar tri vremenske motnje, prva že jutri. A tudi drugod po Evropi, predvsem na zahodu, bodo imeli v naslednjih dneh precej težav z obilnimi padavinami in močnimi sunki vetra.

Po besedah dežurnega meteorologa na agenciji za okolje Braneta Gregorčiča se bo prvi atlantski ciklon nad zahodno Evropo začel poglabljati v torek zvečer, v noči na sredo pa se bo približal Irski. Vremenska motnja bo s seboj prinesla obilne padavine in močan veter, fronta se bo nato v naslednjih urah pomaknila čez britansko otočje.

A silovitejše dogajanje, neurje so tuji mediji poimenovali Ciaran, bo jugozahod britanskega otočja zajelo v noči na četrtek. Zjutraj bodo tako začele nastajati nevihte z nalivi, okrepil se bo tudi veter. Po pisanju BBC meteorologi najmočneje sunke vetra napovedujejo za jug Anglije in Kanalske otoke, dosežejo lahko tudi do 145 kilometrov na uro. Močno deževje se bo čez dan razširilo proti severu in vzhodu – nad Francijo, Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg.

Hladna fronta, ki je povezana s tem ciklonom, bo dosegla tudi Slovenijo, in sicer v noči na petek. “Ciklon bo sicer ostal nad Britanskim otočjem, ampak oblačni pas vremenske fronte, ki ga bo spremljala, se bo pomaknil čez Alpe do Slovenije. V noči na petek bo vplival tudi na vreme pri nas,” je pojasnil Gregorčič.

Kot je še pojasnil, viharji nad severnim Atlantikom niso nekaj neobičajnega, je pa ta, ki prihaja v četrtek, kar izrazit, zato “znajo imeti na britanskem otočju kar težave”, je dodal dežurni meteorolog. “Vremenske motnje so sicer pogostejše decembra, a je Atlantski ocean še topel, tako da lahko ta ciklon prinese precej težav,” je dodal Gregorčič.

Britanski meteorologi pri tem opozarjajo, da lahko dolgotrajno deževje povzroči poplave, prebivalce pa opozarjajo, naj so še posebej previdni ob obalnih poteh. Po pisanju BBC količina padavin, ki jo pričakujejo, ni zelo visoka ali neobičajna za ta čas, a so možne težave, saj deževje prihaja po že zelo mokrem obdobju.

Močan veter lahko povzroči vetrolome, zato odsvetujejo gibanje na prostem. Težave bodo tudi v prometu, še posebej so lahko motene povezave s trajekti med Beneluksom in Združenim kraljestvom. Meteorologi še opozarjajo, da je v podrobnostih napovedi še nekaj negotovosti in ne izključujejo možnosti, da se neurje Ciaran, ko bo dosegla Združeno kraljestvo, lahko še okrepi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!