Zelenski na vrhu Nata: Ne recite, da naša vojska ne ustreza Natovim standardom

Svet 24. Mar 202211:07 > 13:03 1 komentar
Nato
Brendan Smialowski/ REUTERS

V Bruslju se je začelo zasedanje voditeljev držav zveze Nato. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pred začetkom pogovorov, ki potekajo za zaprtimi vrati, komentiral, da je ruski predsednik Vladimir Putin naredil veliko napako, ko je začel vojno. Ponovil je stališče, da Nato svojih sil ne bo poslal v Ukrajino. Voditelje Nata je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril voditelje držav zveze Nato, ki so se danes zbrali na vrhu v Bruslju. Kot je povedal, je njegova država ujeta v “nekakšni sivi coni med Zahodom in Rusijo”, saj ni članica Nata, a ne glede na to “brani skupne vrednote”, navaja BBC. Zadnji mesec, odkar je Ukrajina v primežu vojne, je Zelenski opisal kot mesec “junaške obrambe” in “strašno temačen mesec uničenja.” Ukrajina je po njegovih besedah pogumna, a cena za to je “na tisoče življenj, uničena mesta in skoraj 10 milijonov razseljenih ljudi.” Povedal je, da si ne želijo dolge vojne.

Zelenski je Rusijo (ne da bi predložil dokaze) obtožil, da je danes ponovno uporabila fosforne bombe, še navaja BBC. Spregovoril je tudi o prihodnosti Ukrajine v zvezi Nato. “Po takem mesecu vojne vas pozivam le k nečemu – nikoli nam prosim ne recite, da naša vojska ne ustreza standardom Nata,” je komentiral. Ker Rusija po njegovih besedah svoje orožje uporablja brez omejitev, je Nato pozval k večji podpori Ukrajini z namenom reševanja življenj Ukrajincev in mest. Spomnil je tudi, da Ukrajina doslej od zahodnih zaveznic ni prejela nobenega letala, v Kijevu pa si želijo tudi tankov. “Dajte nam jih, prodajte nam jih,” je pozval. Članice Nata sicer Ukrajini dobavljajo napredne obrambne zračne sisteme in protitankovsko orožje.

“Zbrali smo se v kritičnem času za našo varnost,” pa je tik pred začetkom današnjega zasedanja voditeljev držav zveze Nato povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Preden se je zasedanje zaprlo za javnost, je ponovil, da je Natova podpora Ukrajini neomajna, in se spomnil vseh, ki v Rusiji nasprotujejo vojni. “Slišimo glasove. Ti štejejo,” je komentiral.

“[Ruski] predsednik [Vladimir] Putin je naredil veliko napako, ko je začel to vojno, ko bojuje to vojno proti suverenemu narodu. Podcenjeval je moč Ukrajincev, njihovega poguma in oboroženih sil, in zato se [ruske sile] spopadajo z večjim odporom, kot so pričakovali,” je ob današnjem prihodu na vrh voditeljev Nata povedal Stoltenberg.

Ponovno je poudaril, da Nato svojih sil ne bo poslal na ozemlje oziroma v zračni prostor Ukrajine. “Tako ravnamo, saj imamo odgovornost zagotoviti, da se konflikt ne razširi onkraj Ukrajine. To bi povzročilo še več trpljenja, še več smrti, še več uničenja,” je dodal. Nato mora po njegovem okrepiti svojo obrambo na dolgi rok, pri čemer je po navedbah BBC prvi korak vzpostavitev novih bojnih skupin na območju Natovega vzhodnega krila – v Bolgariji, Romuniji, Madžarskem in Slovaškem.

Kaj je pred začetkom vrha voditeljev Nata povedal slovenski premier Janez Janša, si preberite v tem prispevku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje