Janša: Posledice vojne bo občutil tudi Zahodni Balkan

N1 video 24. Mar 202210:43 > 12:02 1 komentar

Predsednik vlade Janez Janša je pred vrhom voditeljev Nata poudaril, da Slovenija v Ukrajino ne pošilja vojaške, temveč diplomatsko misijo pod vodstvom odpravnika poslov, ki se bo trudila za doseganje miru. Kot je spomnil, Slovenija pošilja na Slovaško 200 vojakov Slovenske vojske, okrepila pa je tudi obrambne sile v Bosni in Hercegovini, saj bodo posledice ukrajinskega konflikta občutene povsod, še posebej na tistih predelih Zahodnega Balkana, kjer so zadeve nerešene.

“Slovenija bo poslala četo, 200 slovenskih vojakov, v bataljonsko oz. bojno skupino na Slovaško. Odločitev je bila že sprejeta, gre za sodelovanje z drugimi državami članicami Nata,” je pred vrhom voditeljev Nata povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da v Ukrajino odhaja slovenska diplomatska misija. Postopki se danes oziroma najkasneje jutri zaključujejo, je še pojasnil Janša in ob tem poudaril, da v tem primeru ne gre za vojaško misijo, ko so poročali nekateri mediji. “Gre za diplomatsko misijo pod vodstvom odpravnika poslov, ki se bo v Ukrajini trudila za doseganje miru, za pomoč vsem, ki so ostali v Kijevu in ki si prek diplomatskih poti prizadevajo za končanje vojne,” je še pojasnil premier.

Kot je še pojasnil Janša, pri tem ne gre za misijo v okviru EU, saj na ravni Evropske unije pogovori o skupni misiji še potekajo. “Gre za odpravnika poslov s slovenskega zunanjega ministrstva, ki bo zastopal Slovenijo,” je še pojasnil predsednik vlade. Kot smo poročali včeraj, se bo po informacijah N1 kot začasni odpravnik poslov v Ukrajino odpravil podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak, ki je bil po ruski zasedbi Krima leta 2014 kot civilna in ne kot vojaška oseba v Ukrajini član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Kot je še poudaril Janša, je Slovenija preventivno okrepila tudi določene obrambne sile v Bosni in Hercegovini. Kot meni Janša, je bil to pravočasen ukrep na predlog visokega predstavnika za zunanjo in varnostno politiko EU Josepa Borella. “Mislim pa, da v tem trenutku obstajajo politične napetosti, in obžalujemo, da so propadla včerajšnja pogajanja o novem volilnem zakonu,” je dejal Janša in dodal, da je treba doseči dogovor, a je v tem trenutku zaustavitev ruske agresije izjemno pomembna tudi za dogajanje v BiH. “Če se bo vojna v Ukrajini nadaljevala, bodo posledice tega konflikta občutene povsod, še posebej na tistih predelih Zahodnega Balkana, kjer so zadeve nerešene,” je še poudaril Janša.

“Uporaba kemičnega oz. biološkega orožja bi bil strel v koleno”

Na vprašanje, ali je Slovenija ob naraščajoči grožnji vojne s kemičnim orožjem pripravljena pošiljati v Ukrajino zaščitno opremo, je Janša odvrnil, da Slovenija razpolaga z določenimi zmogljivostmi pri zaščiti oziroma obrambi pred kemičnim in biološkim orožjem. “Moja osebna ocena, kar zadeva tovrstne grožnje, je, da obstaja tveganje, saj agresorske ruske sile napadajo kemične tovarne oziroma objekte, kjer lahko pride do izpustov, a mislim, da je neposredna uporaba kemičnega oziroma biološkega orožja ruskih sil malo verjetna, ker bi to bil velik strel v koleno.”

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je včeraj pozval zaveznice k podvojitvi obrambnih izdatkov in naložb. Na vprašanje, ali namerava vlada okrepiti ta sredstva, saj je Slovenija med najslabšimi pri uresničevanju teh dveh ciljev, je Janša odvrnil, da je bila Slovenija doslej med najslabšimi, z zakonom za okrepitev financiranja naložb v Slovenski vojski, ki je bil sprejet že pred časom v tem mandatu, pa ne bomo več med njimi. “Očitno pa bo treba napore še okrepiti,” je poudaril Janša in dodal, da bo na današnjem vrhu voditeljev Nata beseda tekla tudi o tem.

Med pogovorom z novinarji je Janša komentiral tudi obisk ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Kijevu. Kot je pojasnil, Ukrajina potrebuje štiri stvari, predvsem upanje in zavest, da je preostale države niso zapustile. Potrebuje pa tudi naša moderna orožja, denar za preživetje in humanitarno pomoč.

Janez Janša, Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje