“Strašna kuga femicidov”: v Italiji letos ubitih več kot sto žensk

Svet 26. Nov 202218:36 1 komentar
Italija
PROFIMEDIA

V sosednji Italiji je samo v letošnjem letu nasilne smrti umrlo več kot sto žensk. Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je pred dobrim mesecem stopila na čelo italijanske vlade, je ob tem napovedala boj proti "strašni kugi femicidov". Svet je sicer v času pandemije covida-19 beležil porast nasilja v družini.

Petek, mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in deklicami, je minil v znamenju opozoril o tovrsten nasilju in predlogih za njegovo odpravo. Medtem ko je bilo v Sloveniji po navedbah Jasne Podreka iz Društva SOS telefon letos zaradi svojega spola umorjenih 12 žensk, je bilo v sosednji Italiji življenje na silo odvzeto več kot 100 ženskam. Skoraj polovico žrtev so umorili intimni partnerji oziroma nekdanji partnerji, podatke italijanske policije navaja ameriški CNN.

Med 95 ženskami v Italiji, ki so bile ubite od začetka leta pa do 7. novembra, je 27-letna Carol, ki jo je s sekiro pokončal nekdanji partner, nato pa je njeno truplo vrgel prek klifa. Med žrtvami sta tudi 40-letna Elisabetta, ki jo je več desetkrat zabodel soprog, in 74-letna Silvana, ki jo je mož do smrti pretepel s palico, piše CNN.

Po podatkih Italijanskega statističnega inštituta (ISTAT) je v Italiji katero od oblik fizičnega ali spolnega nasilja doživela slaba tretjina žensk (31,5 odstotka), 5,4 odstotka žensk pa je bilo žrtev hujših oblik spolnega nasilja, med katere sodi denimo posilstvo.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je pred tedni prevzela vodenje italijanske vlade, je ob tem sporočila, da je njena vlada zavezana boju proti nasilju, vezanemu na spol, in “strašni kugi femicidov”.

Giorgia meloni, senat
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

“Pandemija v senci”

“Pandemija v senci”, kot so nasilje nad ženskami in deklicami opisali v Organizaciji združenih narodov, je v letu 2021 zahtevala več deset tisoč življenj: po svetu je bilo s strani partnerjev ali drugih družinskih članov lani ubitih 45.000 žensk. To pomeni, da so družinski člani vsako uro življenje odvzeli več kot petim ženskam oziroma dekletom, še piše CNN in opozarja, da je pandemija covida-19 vplivala na porast nasilja v družini.

Kako velik problem je (bilo v času pandemije covida-19) nasilje nad ženskami v evropskih državah, kažejo tudi podatki o številu femicidov. Po navedbah javne radiotelevizije ERT je bilo Grčiji lani ubitih 17 žensk, v Franciji pa je po podatkih zagovorniške skupine Féminicides par compagnons ou ex nasilne smrti umrlo 113 žensk – pri tem so bile že na prvi dan letošnjega leta domnevno s strani (nekdanjega) partnerja ubite tri. V Španiji so medtem lani zabeležili 48 femicidov, kažejo podatki španske vlade.

Avtorici prispevka CNN: Mia Alberti in Sophie Tanno

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje