Suša razkrila tisoč let stara sporočila prednikov

Magazin 25. Okt 202310:30 1 komentar
Obrazi vklesani v skale
Foto: Suamy Beydoun/REUTERS

Ena največjih suš v regiji v zadnjem stoletju je ob rečni strugi Amazonke razkrila starodavne risbe, ki naj bi jih tamkajšnji prebivalci v skale izklesali pred 2.000 leti.

Zaradi hude suše je gladina reke Amazonke vse nižja. Tokrat je segla tako nizko, da so arheologi na skalah ob obali zagledali človeške obraze, izklesane pred več kot tisoč leti, poroča Reuters.

Nekatere obraze so sicer opazili že med prejšnjo sušo, vendar pa je tokrat teh obrazov več. Obraze so zagledali na skalah v mestu Manaus na severu Brazilije. Našli so jih na delu obale, ki se imenuje Ponta das Lajes, blizu izliva rek Rio Negro in Solimões v Amazonko. Arheologi ocenjujejo, da bi jih lahko tamkajšnji prebivalci v skale izklesali pred dva tisoč leti.

Suša razkrila pomembno arheološko najdišče

Nekateri obrazi so pravokotne oblike, spet drugi pa so ovalni. Arheolog Jaime de Santana Oliveira za Reuters pojasni, da bo odkritje še več skalnih vreznin pomembno spodbudilo nadaljnje raziskave oziroma olajšalo iskanje odgovorov o njihovem izvoru. Arheologi so sicer tudi v bližnji okolici našli različne skalne skulpture in ostale arheološke “zaklade”, kar namiguje na to, da so tam ljudje živeli že v predkolumbovskem času.

Kaj sporočajo umetnine? Arheološko najdišče odseva čustva takratne družbe, njihove občutke, gre za vklesan skalni zapis, ki pa ima nekaj skupnega s sedanjimi umetniškimi deli, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Oliveira.

Na delu obale so v skali vidni tudi žlebovi, ki so jih tamkajšnji avtohtoni prebivalci še pred prihodom Evropejcev uporabljali za ostrenje puščic in kopij, še poroča Reuters.

arheolog ob žlebovih na rečni strugi
Arheolog Jaime de Santana Oliveira čepi ob žlebovih, vklesanih v kamen, ki so jih takratni prebivalci najverjetneje uporabljali za brušenje orodja. (Foto: Suamy Beydoun/REUTERS)

Regijo letos pesti najhujša suša v regiji

Nivo reke na tem območju je v najhujši suši v regiji v obdobju zadnjega stoletja padlo rekordno nizko. V nedeljo in ponedeljek se je gladina reke spustila pod 13 metri.

Izjemne arheološke najdbe je za francosko tiskovno agencijo komentirala tudi tamkajšnja prebivalka mesta Manaus Livia Ribeiro: “Pridemo, pogledamo (vklesane umetnine) in menimo, da so čudovite. Hkrati pa je to zaskrbljujoče … Sprašujem se, ali bo ta reka čez 50 ali 100 let še obstajala,” njeno izjavo navaja Business Insider.

Suša je ena izmed posledic podnebnih sprememb, pa tudi vremenskega pojava el niño, zaradi katerega je količina padavin v severni Amazoniji pod zgodovinskim povprečjem, pojasnila brazilske vlade povzema BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje