Slovenija se pripravlja na zagovor zaradi nasilja na Psihiatrični kliniki

Slovenija 25. Okt 202306:00 5 komentarjev
psihiatrija
N1

Po naših informacijah je bil o nasilju nad pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana obveščen tudi Odbor Združenih narodov proti mučenju. Delegacija naše države, ki bo novembra pred tem odborom zagovarjala četrto periodično poročilo Slovenije, se zato pripravlja tudi na to vprašanje. Medtem se je na naša razkritja prvič odzvala nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Na ministrstvu pričakujejo, da bo nov svet zavoda, ki se bo prvič sestal 9. novembra, obravnaval "vse očitke in v skladu s pristojnostmi tudi ustrezno ukrepal".

Slovenska delegacija se bo 15. in 16. novembra v Ženevi udeležila zasedanja Odbora Združenih narodov (ZN) proti mučenju. Pred odborom bo zagovarjala četrto periodično poročilo Slovenije po Konvenciji ZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju. Po naših informacijah je ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, ministrstvu za zdravje naročilo pripravo zagovora v zvezi z nasiljem na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Po naših informacijah ministrstvo za zdravje te dni pripravlja vsebino.

Spomnimo, da smo konec maja objavili prvi preiskovalni članek s pričevanji o nasilju nad pacienti v tem javnem zdravstvenem zavodu, pred nekaj dnevi pa smo objavili novo preiskovalno zgodbo. Za N1 sta namreč spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Za N1 sta podrobno opisali, kakšno nasilje nad starejšimi sta videli. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni. Celoten članek lahko preberete tukaj: Razkrivamo nova pričevanja o nasilju: “Bolnika z demenco večkrat brcnil, udaril”. 

psihiatrična klinika ljubljana
Denis Sadiković/N1

Na vprašanje, ali drži, da se bo slovenska delegacija pred Odborom Združenih narodov proti mučenju zagovarjala tudi zaradi sumov nasilja na Psihiatrični kliniki Ljubljana, so nam z ministrstva za pravosodje odgovorili: “V tem trenutku ne moremo predvidevati vsebine vprašanj zagovora, saj člani Odbora ZN proti mučenju lahko delegacijo vprašajo karkoli s področij vsebin, ki jih pokriva navedena konvencija.” Ne glede na to pa je zanimivo, da se delegacija pripravlja na tako specifično temo, saj konvencija zajema številna področja, od zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanov do zaporov in azilnega sistema ter drugih področij, kjer so posamezniki lahko podvrženi prisili, mučenju, nečloveškemu ali poniževalnemu ravnanju.

Razlog za to je najverjetneje dejstvo, da je bil odbor o problematiki nasilja na psihiatrični kliniki nedavno obveščen. Kot smo namreč izvedeli, je Varuh človekovih pravic septembra omenjenemu odboru poslal tako imenovano senčno poročilo, v katerem je med drugim izpostavil problem nasilja nad pacienti na omenjeni kliniki. “Junija 2023 je spletni portal N1 objavil članek z več pričanji o nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Varuh je pristojne institucije pozval k preiskavi navedb. Varuh je po objavah tudi obiskal kliniko, Državni preventivni mehanizem pa zdaj pripravlja poglobljen obisk s poudarkom na tej problematiki,” so septembra zapisali v poročilu. K pripravi senčnega poročila o spoštovanju konvencije so bile sicer pozvane tudi nevladne organizacije, rok za oddajo je bil 2. oktober.

Dominika Švarc Pipan
Žiga Živulović jr./BOBO

Z ministrstva za pravosodje so nam še sporočili, da mora slovensko delegacijo, ki naj bi jo vodila ministrica Švarc Pipan, potrditi še vlada. Predvideno pa je, da se bodo zagovora udeležili predstavniki ministrstva za pravosodje, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstva za notranje zadeve ter policije, ministrstva za zdravje, ministrstva za solidarno prihodnost, ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Urada Vlade RS za narodnosti, Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov in Stalnega predstavništva RS pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

Odbor proti mučenju sestavlja deset neodvisnih strokovnjakov, ki prek sistema periodičnega poročanja držav podpisnic konvencije nadzorujejo izvajanje njenih določb. Slovenija bo sredi novembra, kot rečeno, predstavljala četrto periodično poročilo.

Prvi odziv nove ministrice za zdravje

Včeraj se je sicer na naše poročanje o nasilju na psihiatrični kliniki prvič odzvala nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Kot so zapisali v službi za odnose z javnostmi, ministrica “ostro obsoja vse oblike nasilja, še bolj zavržno pa je, če se izvaja nad ranljivimi skupinami”. “Vsak indic o domnevnem nasilju jemljemo skrajno resno in ga obravnavamo skladno s pristojnostmi. Zato je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje (UNKIZ) uvedel sistemski nadzor, za katerega je pristojna neodvisna nadzorna komisija. Ko bodo znani izsledki nadzora, bomo o njih obvestili tudi javnost. Poleg tega je bilo zaradi sumov nepravilnosti, s katerimi je bil UNKIZ seznanjen, na policijo poslano naznanilo zoper neznane storilce zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Prav tako je UNKIZ podal poziv za izvedbo nadzora Inšpektoratu Republike Slovenije za delo,” so še zapisali na ministrstvu.

Valentina Prevolnik Rupel
Borut Živulovič/BOBO

Spomnili so, da je vlada na seji minuli četrtek imenovala nove člane sveta ljubljanske psihiatrične klinike. Konstitutivna seja bo po navedbah ministrstva predvidoma sklicana 9. novembra. “Ministrstvo za zdravje pričakuje, da bo nov svet z vso skrbnostjo naslovil vse očitke in v skladu s pristojnostmi tudi ustrezno ukrepal,” so še zapisali.

Na ministrstvu sicer niso odgovorili na vprašanje, ki smo ga postavili že večkrat: zakaj se prejšnji svet zavoda, v katerem je vlada po objavi našega prvega članka zamenjala pet predstavnikov ustanovitelja, štiri mesece ni sestal, kljub temu da je klinika že ves ta čas pod drobnogledom kriminalistov in komisije za sistemski nadzor. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, kako bodo – glede na resnost razkritij v našem članku, ki je bil objavljen pred nekaj dnevi in iz katerega izhaja sum novih kaznivih dejanj – ukrepali.  

Tu lahko preberete naš celoten dosje o tej temi – Dosje N1: Pričevanja o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje