Še en v nizu ukrepov, ki kratijo pravice žensk v Afganistanu

Svet 24. Dec 202218:18 0 komentarjev
Stringer/REUTERS

Afganistanske oblasti so vsem nevladnim organizacijam v državi odredile, naj do nadaljnjega suspendirajo zaposlitve svojih zaposlenk. Gospodarsko ministrstvo v pismu kot razlog za to odločitev navaja neupoštevanje pravil o nošenju muslimanskih pokrival med zaposlenimi ženskami.

Vsaki nevladni organizaciji, ki ne bo upoštevala teh navodil, bo odvzeta licenca, piše v pismu, pod katerim se je podpisal minister Din Mohamad Hanif. Gre še za enega v nizu ukrepov, ki omejujejo pravice žensk v državi, ki ji od avgusta lani znova vladajo skrajno konservativni talibani.

Oblasti so ta teden s podobno utemeljitvijo ženskam že prepovedale univerzitetno izobraževanje. Doslej so namreč omejili le vpis v srednje šole in določili študijske programe, na katere se ženske niso mogle vpisati. Minuli teden pa je minister za visoko šolstvo sporočil, da univerze za ženske zapirajo vrata. Nestrinjanje s prepovedjo izobraževanja je danes kopica protestnic izkazala s shodom v mestu Herat, pri čemer so jih varnostne sile poskušale razgnati tudi z uporabo vodnega topa, je za dpa povedala ena od udeleženk shoda.

Odkar so se na oblast v Kabulu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb, postavili so jim stroge omejitve in jih vse bolj zapirajo v njihove domove. Ne smejo potovati brez moškega sorodnika in se morajo v javnosti pokrivati, prepovedano jim je obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča.

Prepoved univerzitetnega izobraževanja je sprožila ogorčenje po vsem svetu, tudi v muslimanskih državah, ki so prepričane, da je prepoved v nasprotju z islamom. Umik prepovedi je zahtevala Savdska Arabija, pa tudi države skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7, ki so v četrtek ocenile, da bi prepoved lahko bila “zločin proti človečnosti”. Srednje šole za dekleta so v večjem delu države zaprte že več kot leto dni. Po navedbah talibanov naj bi ta prepoved veljala začasno, čeprav so ponudili številne izgovore, zakaj jih niso ponovno odprli.

PROFIMEDIA
REUTERS
Stringer/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!