Svoj dom je moralo zapustiti že milijon Ukrajincev

Svet 03. Mar 202211:47 > 17:27 0 komentarjev

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi. To je več kot dva odstotka od 44 milijonov Ukrajincev.

“V samo sedmih dneh smo bili priča eksodusu enega milijona beguncev iz Ukrajine v sosednje države,” je sporočil prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi. Že do srede se je na Poljsko zateklo pol milijona Ukrajincev, več kot 120.000 v Romunijo, kamor se zdaj, kot je povedal, odpravlja Grandi.

Podobno je v Moldaviji in več drugih državah, vse bolj tudi v tistih, ki ne mejijo na Ukrajino, kot sta Nemčija in Češka. V zadnji jih je že 20.000; v sredo so tam v pričakovanju velikega begunskega vala razglasili izredne razmere. Združeni narodi pričakujejo, da bi lahko iz Ukrajine pred nasiljem zbežali štirje milijoni ljudi, morda še več. Milijoni Ukrajincev so medtem zbežali z domov, ne pa tudi iz države, in so notranje razseljeni, njihovo število pa je težko oceniti.

Nekateri odhajajo, drugi se vračajo

Medtem ko vse več Ukrajincev zapušča domovino, se vanjo vračajo tisti, ki jo želijo pred ruskimi napadi ubraniti. Prostovoljec Valerij je denimo v Ukrajino iz Francije pripotoval pretekli teden, tik preden je izbruhnila vojna, da bi obiskal starše. Naslednje jutro so ga zbudile opozorilne sirene, ki so označile začetek ruske invazije. Dan po začetku vojne se je pridružil ukrajinskim oboroženim silam. “Kaj naj storim, če ruska letala z bombami uničujejo našo prestolnico? Za štirimi stenami nisem mogel sedeti križem rok. Zato sem se pridružil vojski,” je dejal za CNN.

Tako kot na desettisoče preostalih prostovoljcev se je pridružil obrambi Ukrajine. “Ko sem se ji pridružil in v roke prejel orožje, me je zajela slabost. Če na lastne oči vidiš dolge vrste ljudi, ki čakajo na svoj kos orožja, te oblije občutek upanja in odločnosti, da sovražnika lahko premagaš,” je še dodal.

EU dosegla dogovor o začasni zaščiti za begunce

Notranji ministri EU so danes v Bruslju v pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo dosegli dogovor o sploh prvi uporabi evropske zakonodaje, ki beguncem zagotavlja takojšnjo začasno zaščito, vključno z dovoljenjem za bivanje ter dostopom do dela, nastanitve, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstvene pomoči. Ukrep naj bi začel veljati v nekaj dneh.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki je pred tem izpostavila, da se je v unijo zaradi vojne v Ukrajini zateklo že okoli milijon beguncev in da se je treba pripraviti na prihod na milijone ljudi, je odločitev opisala kot “zgodovinsko”. Notranji ministri so se danes enotno strinjali o aktiviranju direktive oziroma mehanizma o začasni zaščiti, sprejeli so kompromisni predlog, pa je povedal slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Begunci iz Ukrajine
REUTERS/Yara Nardi

Začasna zaščita z vsemi pravicami se bo zagotovila ukrajinskim državljanom, tistim, ki so bili že v Ukrajini begunci, in tistim, ki so v Ukrajini bivali na podlagi dovoljenja za delo, je pojasnil slovenski minister. Ob tem lahko vsaka članica unije po Hojsovih navedbah za begunce poskrbi tudi na svoj način, vendar pa pri tem ne sme zniževati ravni zaščite, ki jo določa evropska zakonodaja. Madžarska je pred tem sporočila, da ne bo podprla predloga Evropske komisije o takojšnji zaščiti beguncev iz Ukrajine, po njihovih navedbah pa naj bi ta predlog zavrnile tudi druge višegrajske države.

Direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001 je unija sprejela v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne na območju bivše Jugoslavije. Uporabila je ni še nikoli.

V preteklih dneh smo objavili več člankov na temo beguncev:

-> N1 na Madžarskem: Prvi begunci iz Ukrajine že prihajajo v Budimpešto
-> V Logatcu tudi 38 otrok iz Ukrajine: “Želijo si predvsem igrati nogomet”
-> Obraz vojne: otroci v zakloniščih in na begu
-> N1 na madžarsko-ukrajinski meji: oči beguncev so utrujene od joka

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!