Svojci žrtev streljanja na šoli tožijo razvijalca igre Call of Duty in Meto

Svet 25. Maj 202414:42 1 komentar
uvalde
Foto: PROFIMEDIA

Družine pokojnih 19 otrok in dveh učiteljic, ki jih je maja leta 2022 v smrtonosnem napadu na šolo v mestu Uvalde v Teksasu ubil napadalec, tožijo orožarsko podjetje Daniel Defense, Meto, matično podjetje Instagrama, in podjetje z videoigrami Activision, ki je najbolj znano po svoji videoigri Call of Duty.

Družine otrok, ki jih je maja leta 2022 v napadu na šolo v mestu Uvalde v Teksasu ubil napadalec, tožijo orožarsko podjetje Daniel Defense, Meto kot matično podjetje Instagrama in podjetje z videoigrami Activision zaradi promocije puške AR-15, s katero je najstnik ubil 19 otrok in dve učiteljici.

Očitajo jim povzročitev smrti iz malomarnosti.

Po navedbah odvetnika družin ubitih otrok so podjetja, med njimi Instagram, ki je v lasti korporacije Meta, in Activision v lasti Microsofta, puško promovirali ciljni skupini – “negotovim fantom v obdobju odraščanja”.

Odvetnik trdi, da obstaja neposredna povezava med marketinško strategijo podjetij in streljanjem na šolo v Uvaldeju, saj je napadalec orožje kupil takoj po tem, ko je dopolnil 18. leto starosti, kar je v Teksasu zakonska meja za nakup orožja, navaja AFP.

“Instagram, Activision in Daniel Defense, ta troglava pošast je napadalca izpostavila orožju, vplivala na njegovo sposobnost reševanja osebnih težav in ga naučila uporabiti orožje,” je še dodal odvetnik.

Podjetje z videoigrami Activision je v izjavi za javnost zapisalo, da je bil napad na šolo “grozovit in srce parajoč v vseh pogledih”, a da milijoni ljudi po vsem svetu njihove videoigre igrajo, ne da bi jih to spodbudilo k smrtonosnim napadom.

Meta in Daniel Defense se po poročanju AFP še nista odzvala na tožbo.

V začetku tedna so družine preminulih otrok z lokalnimi oblastmi dosegle poravnavo v višini dveh milijonov dolarjev zaradi napak policije pri odzivu na streljanje.

V strelskem napadu na osnovno šolo Robb je 24. maja leta 2022 umrlo 19 otrok, mlajših od 11 let, in dve učiteljici. Vsi so bili žrtve Salvadorja Ramosa, ki je pred napadom na šolo doma ustrelil babico. To je bil najbolj smrtonosen napad na šolo v ZDA v tem desetletju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje