Tajno posnela lažni zdravstveni pregled: gre za domišljeno prevaro

Svet 09. Feb 202420:00 5 komentarjev
Osebni zdravnik
Simbolična fotografija (Foto: Profimedia)

Kaj bi storili, če bi vas glas na drugi strani slušalke povabil na brezplačni pregled srca in ožilja? Bi se pregleda udeležili? Bi zaupali glasu na drugi strani? Hrvaška novinarka je po prejetem klicu naredila prav to – pod krinko se je odpravila do danega naslova 'klinike', tam pa odkrila, da gre za pretkano prevaro.

“Dober dan! Poklicali smo vas, ker obeležujemo dneve preprečevanja srčnega infarkta in možganske kapi, v sklopu katerih ponujamo brezplačna merjenja z analizo srca, krvnih žil in pljučnih funkcij. Ste morda starejši od 45 let?” je rekel glas na drugi strani telefona novinarke Dnevnika.hr in nadaljeval: “Usluge sicer stanejo 100 evrov, ampak ta teden jih vam in vašim svojcem ponujamo brezplačno.”

Ker se je vse skupaj slišalo preveč dobro, da bi bilo res, se je novinarka odločila, da se vabilu podjetja Oxford Medical odzove. Zapisala si je podrobnosti o pregledu in se ob dogovorjenem terminu zglasila pred ‘ambulanto’. S seboj je imela skrito kamero.

Že ob prihodu na dogovorjeni naslov je ugotovila, da ne gre za tipični zdravstveni pregled, saj jo je naslov pripeljal do stanovanja v eni izmed večstanovanjskih stavb. Na zdravstveno dejavnost za zaprtimi vrati je nakazoval le napis na zvoncu – Dan zdravja.

Stopnišče pred vhodnimi vrati se je napolnilo z drugimi obiskovalci, ob uri pa je vrata odprla ženska, oblečena v uniformo medicinske sestre. Zapisala si je imena obiskovalcev in jih, skupaj z novinarko pod krinko, pospremila do prostora s stoli.

zvonec
Na zdravstveno dejavnost za zaprtimi vrati je nakazoval le napis na zvoncu – Dan zdravja. (Fotografija je simbolična / Foto: PROFIMEDIA)

“Zdravje nima cene”

Še pred brezplačno analizo srca in ožilja se je pred množico prikazal moški v poslovni obleki, se predstavil kot gostitelj Dino in začel predstavitev o pomenu zdravja, predvsem pomenu zdravega ožilja. Posebej je poudaril, da “zdravje nima cene”. Po krajšem uvodnem pa je le nastopil čas za obljubljeno analizo srca in ožilja.

Ko je novinarka stopila v sobo za preglede, je ugotovila, da jo čaka veliko bolj enostavna preiskava od obljubljene. Moški, oblečen v zdravnika, ji je nadel povsem navaden merilnik krvnega tlaka, nato je pihala v neko papirnato napravo. O merjenju elastičnosti in prehodnosti ožilja in srčnega utripa ni bilo ne duha ne sluha, piše Dnevnik.hr.

Je bil pa po ‘pregledu’ čas za novo predavanje, ki je potekalo v veliko bolj resnem tonu. Poslovnež Dino je udeležencem predstavil sponzorje, katerih naprave in izdelki naj bi pomagali pri doseganju zdravja.

krvni tlak
Merjenje krvnega tlaka (Foto: PROFIMEDIA)

Med njimi so bili zeliščni izvlečki za 300 evrov, svetilka za prekrvavitev in zoper psihične težave, za katero je treba odšteti 1.200 evrov. Za konec pa so prihranili predstavitev ‘hit’ izdelka – naprave za pulzirajočo nizkofrekvenčno magnetno terapijo, in jo udeležencem ponudili po “izredno nizki akcijski ceni”, kot je rekel Dino.

Presenečenje: akcijska ponudba za ‘samo’ 1.500 evrov

“Zdravje nima cene in ne da se ga kupiti. A jaz vam s ponosom lahko povem, da se ga da. Za ceno 3.300 evrov. Se strinjam, da gre za veliko denarja, ampak ne kupujete igrače. To je medicinski pripomoček. Če je nekdo nagnjen k srčni ali možganski kapi, jo boste z uporabo te terapije preprečili. Tudi 5.000 evrov se mi ne zdi veliko za nakup naprave,” se je začelo prepričevanje v nakup.

Medtem ko so udeleženci vsak pri sebi premišljevali, ali si lahko privoščijo tako drag aparat, jih je Dino presenetil z dobro novico. Sponzorji so se odločili, da bodo razdelili kupone s popustom! A jih na žalost ni dovolj za vse … “Le trije, ki bodo najhitreje dvignili roko, bodo prejeli subvencijo in sponzorski paket bo njihov za 1.500 evrov,” je napovedal.

Med tremi srečneži je bila tudi hrvaška novinarka, zato so jo odpeljali v novo sobo, kjer ji je ženska, oblečena v medicinsko sestro, razložila vse o napravi, vmes pa pohvalila tudi enega izmed drugih aparatov. Dejala je, da z uporabo druge naprave uporabnik vstopi v njihov zdravstveni program, v sklopu katerega mu pripadajo polletni zdravstveni pregledi. Dodala pa tudi svojo domnevno izkušnjo, da ji je naprava pomagala po prebolelem raku limfnega sistema.

EKG rezultati
Foto: PROFIMEDIA

Po predstavitvi ‘čudežnih naprav’ s katerimi se, očitno, da kupiti zdravje, pa so prispeli rezultati zdravniškega pregleda. Čudni diagrami pa so pri novinarki pokazali neprehodne žile. Ki jih je mogoče, kdo bi si misli, ozdraviti prav z napravo, ki so jo prodajali v sklopu predavanj. In stanje izboljša v roku enega meseca, je dodala medicinska sestra.

Pretkana prevara: lažni izvidi in lažno podjetje

Po brezplačnem pregledu, na katerem so poskušali ‘podjetnik’, ‘zdravnik’ in ‘medicinska sestra’ obiskovalce s posebno premišljeno psihološko tehniko prepričevanja pripraviti do dragega nakupa, se je izkazalo, da gre za veliko prevaro.

Po podatkih hrvaškega ministrstva za zdravje in hrvaškega zdravstvenega inšpektorata namreč podjetji Oxford Medical in Opus Atrium, ki je v sklopu pregleda prodajalo drage naprave, sploh nimata dovoljenj za opravljanje zdravstvene dejavnosti oziroma za prodajo in promet medicinskih pripomočkov.

Prav tako so bili najverjetneje lažni izvidi o ‘slabi pretočnosti žil’, je za Dnevnik.hr ocenil kardiolog Goran Krstačić. “To je res izvid meritev pritiska, a iz te krivulj ni mogoče razbrati nobenih podobnih diagnoz,” je povedal. Poudaril je, da obenem razume ljudi, ki so se udeležili pregleda brez kakršnega koli premisleka, saj so bolezni srca in ožilja na Hrvaškem velik problem. Leta 2022 je bilo z boleznimi srca in ožilja povezanih 39 odstotkov vseh smrti.

Zakaj nasedemo?

“Ko pred nami stojijo osebe v belih haljah, jih avtomatsko spoštujemo. Zdravniki imajo posebno vrsto avtoritete, zaradi česar jim zaupamo,” je vedenje obiskovalcev zdravniškega pregleda razložila psihologinja Ana Čerenšek. Ob tem je opozorila, da prevaranti ravno zaradi tega zaupanja uporabljajo prevare, ki so povezane z zdravjem.

Omenjene prevare je najlažje prepoznati po dveh znakih: da nekdo ponuja brezplačni pregled in da ta pregled ne poteka v zdravstveni ustanovi.

Ekipa hrvaške oddaje Preverjeno se je po pregledu vrnila na lokacijo ‘ambulante’, a so izpred stavbe izginile vse sledi o ‘zdravstveni ustanovi’. Napisa na zvoncu ni bilo več, podjetje pa ni bilo več registrirano na tem naslovu. Telefonska številka, prek katere pa so novinarko povabili na pregled, ni več obstajala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje