Angleži na nogah zaradi ananasa

Magazin 10. Feb 202405:10
rezine ananasa
Foto: PROFIMEDIA

Ananas se je uveljavil v kuhinjah po vsem svetu, kmalu pa bi se lahko znašel tudi na krožniku angleškega zajtrka.

Okus je subjektiven in med številnimi okusi, ki krasijo svet kulinarike, se v središču pozornosti pogosto znajde ananas. Nekateri ga obožujejo zaradi njegove sladkosti, svežine in edinstvenega vonja, drugi ga zavračajo zaradi specifične arome ali kislosti.

Ta sočni tropski sadež pa bo očitno postal del angleškega zajtrka.

Društvo English Breakfast Society, ki se ukvarja z zgodovino, dediščino in kulturo angleškega zajtrka, je namreč pozvalo, naj ananas nadomesti paradižnik in gobe, ki jih običajno postrežejo ob angleškem zajtrku, piše Euronews.

Čeprav Britanci ne slovijo po bogati kulinariki, je njihov angleški zajtrk znan po vsem svetu. Zajtrk je običajno sestavljen iz ocvrte slanine, jajc (običajno ocvrtih, včasih poširanih), klobas, praženih gob, pečenega fižola, pečenega paradižnika in veliko toasta.

Tradicionalni angleški zajtrk
Tradicionalni angleški zajtrk (FOTO: PROFIMEDIA)

Angleški zajtrk vsebuje strogo določena živila, ki se že stoletja ne spreminjajo, a po mnenju društva je čas za spremembe.

“Zanimivo je, da je ananas konec 16. in v začetku 17. stoletja v Veliki Britaniji veljal za zajtrk z visokim statusom. Ta eksotični sadež je bil zelo dragocen in težko dostopen, zato je bil še posebej cenjen med premožnimi angleškimi družinami. Še danes lahko najdete veliko starih angleških receptov za zajtrk z ananasom,” je za Daily Telegraph povedala Guise Bule de Missenden, ustanoviteljica in predsednica društva.

“Začiniti angleški zajtrk s popečeno rezino ananasa je odlična alternativa klasični kombinaciji, gobe in paradižnik enostavno zamenjajte z rezino ananasa. Ta prefinjeni dodatek prinaša osvežujoč okus, ki vas bo zagotovo presenetil,” je povedala in dodala, “nihče ni navdušen nad paradižnikom pri angleškem zajtrku, zakaj torej ne bi poskusili česa drugačnega?”

S tem pa je razjezila številne Britance, ki so odločno izrazili nezadovoljstvo, ko so izvedeli za to spremembo. Uporabniki družbenega omrežja X so se namreč strinjali, da se v društvu ne bi mogli bolj motiti.

“To je najbolj napačna stvar, kar sem jih kdajkoli slišal,” so se vrstili komentarji. Pisali so, da se je društvu “zmešalo”, da je “poseglo v nekaj svetega” in da se “mora ta trend mešanja sladkega in slanega takoj končati”.