Kaj se zgodi, če zažgemo lovorjev list

Navdih 10. Feb 202405:45 0 komentarjev
lovorjev list
Foto: PROFIMEDIA

Številni kulinarični navdušenci prisegajo na lovorjev list kot ključno sestavino enolončnic in drugih slanih jedi. Toda možnosti uporabe teh listov segajo dlje od kuhinje.

Lovorjev list je začimba, ki že stoletja bogati okuse številnih jedi sveta. A ta zeleni zaklad ni omejen le na kulinarično uporabo.

Ljudje po svetu lovorjev list že tisočletja uporabljajo tudi v tradicionalni in dopolnilni medicini. Njegove antibakterijske in protivnetne lastnosti so bile cenjene v boju proti različnim boleznim. Pomaga pri prebavnih težavah, kot so napenjanje in krči. Poleg tega so raziskave pokazale, da pomaga zmanjšati vnetje in ublažiti simptome artritisa.

Kot piše Healthline, pa se lovorjevi listi lahko tudi sežigajo, pri čemer nastaja dim, ki naj bi imel številne pozitivne učinke na zdravje.

Kombinacija kemikalij v lovorjevem listu naj bi delovala sproščujoče na telo in psiho. To je verjetno posledica tega, da dim lovorjevih listov vsebuje linalol, spojino, ki jo najdemo tudi v številnih drugih rastlinah, vključno z meto in sivko. Sivka je še ena rastlina, ki se pogosto uporablja za zdravljenje tesnobe, piše Healthline.

Raziskave kažejo, da ima linalol v obliki eteričnih olj in izvlečkov sivke pomirjujoč učinek.

V študiji iz leta 2010 so znanstveniki preučevali učinke vdihovanja hlapov linalola pri miših. Ugotovili so, da bi lahko ta snov pomagala zmanjšati tesnobo, saj so miši po vdihavanju postale manj agresivne, bolj naklonjene druženju z drugimi mišmi in so pogosteje zapuščale temne prostore, kar je pogost test za merjenje stopnje anksioznosti pri živalih.

V študiji iz leta 2016 so podganam en teden dajali dnevni peroralni odmerek izvlečka lovorjevih listov. Rezultati so pokazali zmanjšano raven tesnobe pri podganah, kar je bilo ugotovljeno z več vedenjskimi testi. Izkazalo se je tudi, da izvleček pomaga pri zmanjševanju depresije in stresa.

Nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati

V nobeni od zgoraj navedenih raziskav niso uporabili zažganih lovorjevih listov. Enaka snov lahko povzroči različne učinke, odvisno od načina uporabe, piše Healthline.

Ker so izvlečki v eteričnih oljih navadno zelo koncentrirani, imajo lahko večjo učinkovitost v primerjavi z drugimi oblikami iste spojine.

V eteričnem olju sivke je od 25 do 38 odstotkov linalola, v eteričnem olju lovorjevih listov pa običajno manj kot 7 odstotkov.

Omejene raziskave na živalih kažejo, da bi lahko lovorjevi listi na splošno pomagali pri številnih zdravstvenih težavah, piše Healthline.

Med drugim naj bi bil lovorjev list stimulans dihalnih poti in pomaga pri sproščanju sluzi iz pljuč. Sveže ali suhe liste dodajte vroči vodi in vdihavajte paro, piše Healthline.

Kako sežgati lovorjeve liste

Če boste doma kurili lovorjeve liste, morate poskrbeti za požarno varnost. Pred začetkom se prepričajte, da imate v bližini za vsak primer velik kozarec vode. Uporabite le posušene lovorjeve liste, saj se sveži ne bodo zlahka zažgali. Nato prižgite nekaj lovorjevih listov. Toda tega ne delajte pred spanjem, ker vas bo vonj zgorelega lovorja prebudil.

Če imate resnejše zdravstvene težave, obiščite zdravnika in se o svojih zdravstvenih težavah posvetujete z njim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!