Ši Džinping pozval, naj vojska okrepi usposabljanje, usmerjeno v boj

Svet 12. Apr 202312:49 > 15:49 2 komentarja
Ši Džinping
Thibault Camus/via REUTERS

Kitajski predsednik Ši Džinping je v dneh, ko so razmere med Pekingom in Tajpejem znova zelo napete, kitajsko vojsko pozval, naj okrepi usposabljanje, usmerjeno v dejanski boj. Tajvansko ministrstvo za promet pa je medtem sporočilo, da je Kitajska za nedeljo napovedala vzpostavitev območja prepovedi letenja severno od otoka zaradi "vesoljskih dejavnosti"

Kitajski predsednik Ši Džinping je oborožene sile pozval, naj “okrepijo vojaško usposabljanje, usmerjeno v dejanski boj”, so danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročali kitajski državni mediji.

Ši je v današnjem nagovoru poveljstvu mornarice južnega sektorja Ljudske osvobodilne armade dejal, da mora kitajska vojska “odločno braniti kitajsko ozemeljsko suverenost in pomorske interese ter si prizadevati za zaščito splošne stabilnosti”, je poročala kitajska državna televizija CCTV. Dejal je tudi, da mora biti Ljudska osvobodilna armada “inovativna v svojih konceptih in metodah bojevanja”.

Do njegovih komentarjev sicer prihaja sredi povečanih napetosti v regiji.

Kitajska vojska je namreč v ponedeljek zaključila tridnevne vojaške vaje v bližini Tajvana, s katerimi je Peking odgovoril na srečanje tajvanske predsednice Cai Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem. Kitajska je ob tem opozorila, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana “medsebojno izključujeta”. Taipei pa je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Tajpej: Kitajska bo za kratek čas uvedla prepoved letenja severno od Tajvana

Tajvansko ministrstvo za promet je sporočilo, da je Kitajska za nedeljo napovedala vzpostavitev območja prepovedi letenja severno od otoka zaradi “vesoljskih dejavnosti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sprva naj bi napovedali tridnevno prepoved, po nasprotovanju Tajvana pa jo nato skrajšali na zgolj 27 minut.

“Kitajska je enostransko vzpostavila območje prepovedi letenja na presečišču številnih mednarodnih poti, da bi omejila lete zaradi ‘vesoljskih dejavnosti’,” je sporočilo tajvansko ministrstvo. Zaprtje zračnega prostora v nedeljo naj bi trajalo 27 minut – od 9:30 do 9:57 po lokalnem času.

Dodali so, da je Kitajska sprva napovedala tridnevno zaprtje od nedelje do torka, vendar je svoje namene po nasprotovanju Tajpeja spremenila. Ministrstvo je Kitajsko obvestilo, da bo “ta odločitev povzročila nepotrebno tveganje ter škodovala pravicam in interesom mednarodnega letalstva”.

Tajvan, Kitajska
Dado Ruvic/ilustracija/REUTERS

Tudi Japonska je bila domnevno sprva obveščena o tridnevni vzpostavitvi območja prepovedi letenja. “Kitajske oblasti so nas obvestile o določitvi območja, ki lahko vpliva na letalske in vesoljske dejavnosti, od 16. do 18. aprila,” je dejal predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes sporočil, da bo zaradi potrjene okužbe s koronavirusom preložil za četrtek predviden obisk na Kitajskem. Na Twitterju je še sporočil, da nima simptomov covida-19 in da se dobro počuti. Med tridnevnim obiskom bi se Borrell v Pekingu po pričakovanjih pogovarjal o Tajvanu in vojni v Ukrajini, imel pa je predvideni srečanji s kitajskim zunanjim in obrambnim ministrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju tujih medijev je neimenovan kitajski uradnik dejal, da bi lahko imela prepoved velik vpliv na letalski promet, saj naj bi vplivala na 60-70 odstotkov letov med severovzhodno in jugovzhodno Azijo, pa tudi lete med Tajvanom in Južno Korejo, Japonsko in Severno Ameriko.

Vzpostavitev območja prepovedi letenja sledi nedavno zaključenim kitajskim vojaškim vajam v bližini Tajvana, ki so še dodatno povečale napetosti v regiji, vendar pa z njimi ni neposredno povezana, poroča AFP. Peking je ob zaključku vaj opozoril, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana “medsebojno izključujeta”. Tajpej pa je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na marčnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje