Tajvan hvaležen ZDA za podporo med obsežnimi kitajskimi vajami

Svet 26. Maj 202415:12 3 komentarji
Laj Čing Te
Foto: PROFIMEDIA

Tajvanski predsednik se je zahvalil ZDA in mednarodni skupnosti za podporo med obsežnimi vojaškimi vajami Kitajske okoli Tajvana. "Mednarodna skupnost ne bo sprejela nobene države, ki ustvarja motnje v Tajvanskem prelivu in vpliva na regionalno stabilnost," je še dejal Laj Čing Te.

Tajvanski predsednik Laj Čing Te se je danes zahvalil ZDA in mednarodni skupnosti za podporo sredi napetosti s Kitajsko, ki je v minulih dneh izvedla obsežne vojaške vaje okoli Tajvana.

Pri tem se je zavzel za krepitev razumevanja in sodelovanja s Kitajsko s ciljem miru in stabilnosti v regiji.

“Zelo sem hvaležen ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ameriški vladi in kongresu ter drugim državam po svetu za njihovo trdno podporo miru in stabilnosti čez Tajvanski preliv,” je Laj dejal novinarjem na dogodku njegove Demokratske napredne stranke (DPP) na jugu Tajvana.

“Mednarodna skupnost ne bo sprejela nobene države, ki ustvarja motnje v Tajvanskem prelivu in vpliva na regionalno stabilnost,” je še dejal Čing Te po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot je še dejal na današnjem dogodku, se zelo veseli krepitve medsebojnega razumevanja in sprave prek izmenjav in sodelovanja s Kitajsko, da bi ustvarili vzajemne koristi. Izrazil je željo, da Tajvan in Kitajska “skupaj prevzameta pomembno odgovornost za regionalno stabilnost”.

Novoizvoljeni predsednik Tajvana je že v ponedeljek med inavguracijskim govorom poudaril, da sta mir in stabilnost v Tajvanskem prelivu nepogrešljiva za svetovno varnost in blaginjo, hkrati pa dejal, da mora Tajvan pokazati odločnost za obrambo.

Tajvanska vojska
Tajvan podrobno spremlja korake kitajske vojske (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je le nekaj dni kasneje začela obsežne dvodnevne vojaške vaje v Tajvanskem prelivu in okoli Tajvana, ki jih je označila za preizkus zmožnosti prevzema otoka. Tajvan je vaje obsodil kot očitno provokacijo svetovnega reda.

Na kitajske vojaške vaje so se z “globoko zaskrbljenostjo” odzvali tudi v Washingtonu. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je v soboto dejal, da ZDA pozorno spremljajo dejavnosti Kitajske in se usklajujejo z zavezniki in partnerji glede skupnih skrbi.

Tajvanu je podporo v soboto izrazil tudi predsednik Biden, ki je v nagovoru na ameriški vojaški akademiji poudaril, da so ZDA okrepile štiristranski varnostni dialog skupaj z Japonsko, Indijo in Avstralijo za bolj svoboden in varen Indo-Pacifik ter da se zavzemajo za mir in stabilnost v Tajvanskem prelivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje