Kako je videti dan v vrtcu na Danskem: starši iz drugih držav ne morejo verjeti

Magazin 23. Apr 202413:08 16 komentarjev
Igra v blatu v vrtcu na Danskem
Foto: Zajem zaslona/Instagram

V vrtcih nordijskih držav otroci uživajo v igri na način, ki je drugačen od tistega, ki smo ga vajeni pri nas in drugod po svetu.

V nordijskih državah se otroci igrajo na način, ki je za mnoge nenavaden. Namesto igrač iz trgovine in urejenih igrišč se igrajo kar z blatom. Ja, prav ste prebrali. To ni le naključna aktivnost, ampak pomemben del njihovega senzoričnega razvoja.

Morda se zdi nenavadno, a za nordijske pedagoge je igra z blatom več kot le umazana zabava. Danska vzgojiteljica Winnie Anne je objavila videoposnetek otrok, ki se veselo igrajo v blatu.

Gre za priložnost, da otroci aktivno raziskujejo in razvijajo svoje čute. Dotik, vonj, zvok in vid so vpleteni, ko se otroci potapljajo v to naravno igralno okolje. Ne gre le za fizično dejavnost, ampak za celovito senzorično izkušnjo, ki je ključnega pomena za njihov razvoj, je razložila v opisu videa.

Ko je posnetek otrok, ki se igrajo v blatu, postal viralen, je sprožil burne razprave. Nekateri starši so skeptični glede tega pristopa, saj se bojijo umazanije in morebitnih tveganj za zdravje otrok.

“V redu je, da se otroci zabavajo, a prepričan sem, da starši niso veseli, ko se otroci iz vrtca vrnejo z blatnimi oblačili”, “Kako po tem očistite otroke? Sem učiteljica v ZDA in zagotovo starši ne bi bili veseli, če bi jim predali umazane otroke,” so se spraševali nekateri uporabniki, medtem ko je druge zanimalo, ali je ta praksa res varna za zdravje. “Tako se lahko otroci okužijo z glistami”, “Me prav zanima, kaj se zgodi, ko otroci dobijo blato v usta in zbolijo za okužbo,” so zapisali.

Vendar pa zagovorniki te prakse poudarjajo, da imajo nordijske države ustrezne higienske standarde in sisteme za čiščenje otrok po igri. “Starši morajo imeti v omaricah štiri komplete čistih oblačil. Osebje prha in preoblači otroke tudi po obroku. Predvidevam, da je to tudi eden od razlogov, zakaj je bila Finska sedemkrat zapored uvrščena med najsrečnejše države na svetu. Pustiti otroke, da se igrajo zunaj, je praksa, ki je v nordijskih državah povsem normalna,” je razkrila mama iz Finske.

Vztrajanje pri igri na prostem, ne glede na vreme, je del kulture nordijskih držav, ki verjamejo, da ni slabe vremenske napovedi, samo neprimerna oblačila. To poudarja njihovo prepričanje o pomembnosti stika z naravo in celovitega razvoja otrok skozi igro in raziskovanje v zunanjem okolju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje