Ukrajinske sile domnevno osvobodile sedem vasi

Svet 15. Jun 202310:04 > 17:12 12 komentarjev
REUTERS

V okviru protiofenzive naj bi Ukrajina osvobodila sedem vasi in okoli sto kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, prav tako naj bi napredovala v okolici Bahmuta. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi pa je danes ob obisku jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine varnostne razmere v objektu po poplavah, ki jih je povzročilo uničenje jezu Kahovka na reki Dneper, označil za resne.

Ukrajinske sile so v okviru protiofenzive osvobodile sedem vasi in več kot sto kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, je danes sporočil tiskovni predstavnik generalštaba ukrajinskih oboroženih sil Oleksij Gromov.

Ukrajinske oblasti medtem poročajo o napredovanju tudi v okolici mesta Bahmut, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V okolici Bahmuta naj bi ruske sile okrepile svojo prisotnost in sedaj “z vsemi močmi poskušajo preprečiti napredovanje ukrajinskih sil”, je pojasnila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Kljub temu je zatrdila, da je ukrajinska vojska tam napredovala za več kot tri kilometre. “Oborožene sile postopoma, a vztrajno napredujejo. Hkrati pa se sovražnik močno upira na južni fronti,” je dejala in opozorila na okrepljeno rusko obstreljevanje ter uporabo brezpilotnih letalnikov.

Po večmesečnih ugibanjih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v soboto potrdil, da se je protiofenziva ukrajinske vojske začela in da izvajajo akcije na fronti. Da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, je sicer že v petek izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ob tem je zatrdil, da Kijevu doslej ni uspelo doseči zastavljenih ciljev in da so ukrajinske sile utrpele velike izgube. Te naj bi bile po Putinovih besedah desetkrat večje od žrtev na ruski strani.

Odesa tarča zračnih napadov

Ukrajinskim silam je ponoči uspelo prestreči eno od štirih križarskih raket, izstreljenih s Kaspijskega morja, in 20 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, izstreljenih s severa in juga, je ukrajinska vojska davi sporočila na Telegramu.

REUTERS (Odesa)

Samo v Odesi ob Črnem morju, ki je bila v minulih dneh že tarča napadov, so uničili 13 dronov. V noči na sredo so bili v Odesi v zračnem napadu ubiti trije ljudje, še 13 pa jih je ranjenih, je podatke lokalnih oblasti povzel BBC.

Kot je še navedla vojska, so tri druge križarske rakete zadele dva industrijska objekta v regiji Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine in pri tem povzročile znatno materialno škodo.

V mestu Krivi Rog je bil po navedbah ukrajinskih oblasti ranjen moški. V torkovih napadih je tam umrlo 12 ljudi, zaradi česar so v Ukrajini sredo razglasili za dan žalovanja.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes ob obisku jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine varnostne razmere v objektu po poplavah, ki jih je povzročilo uničenje jezu Kahovka na reki Dneper, označil za resne. “Po eni strani vidimo, da so razmere resne, posledice (uničenja jezu) so prisotne in so resnične,” je dejal. Medtem je število mrtvih v poplavah naraslo na 28, poročajo tuje tiskovne agencije.

Več letalnikov sestrelila tudi ruska stran

Vodja proruske administracije na Krimu Sergej Aksijonov pa je danes na Telegramu sporočil, da so ruske sile v sredo zvečer in danes nad polotokom Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva, sestrelile devet brezpilotnih letalnikov.

Šest dronov so sestrelile sile zračne obrambe, trije drugi pa so bili “deaktivirani”, preden so padli na tla, je pojasnil in dodal, da žrtev ni bilo.

Je pa eden od dronov eksplodiral v vasi v središču krimskega polotoka, zaradi česar je razbilo okna na več domovih, izjavo Aksijonova povzema AFP.

Napadi z droni na Krimu so se v zadnjih tednih okrepili, medtem ko je Ukrajina začela dolgo pričakovano protiofenzivo. Kijev je že večkrat izjavil, da namerava vrniti Krim, katerega priključitve Rusiji mednarodna skupnost ne priznava, pod ukrajinsko oblast.

Kot je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske, se protiofenziva osredotoča na območje Bahmuta v Donecku in v smeri Berdjanska v regiji Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danska in Nizozemska sta  v Bruslju Ukrajini in zavezniškim državam predstavili osnutek načrta za urjenje ukrajinskih pilotov na vojaških letalih F-16, je danes po srečanju kontaktne skupine za podporo Ukrajini povedal obrambni minister ZDA Lloyd Austin. Danska je sporočila, da bo pilote urila v bližini meje z Nemčijo.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je danes Švico pozval, naj dovoli nadaljnjo prodajo orožja švicarske proizvodnje Kijevu in dejal, da je to ključnega pomena. V nagovoru obeh domov parlamenta v Bernu je predlagal tudi organizacijo svetovnega mirovnega vrha v Švici, vendar podrobnosti ni navedel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje