Več kot teden dni so bili ujeti na osamljenem otoku. Rešila jih je iznajdljivost

Svet 11. Apr 202420:08 1 komentar
reševanje mornarjev
Foto: U.S. Coast Guard Forces Micronesia/FACEBOOK

Ameriška mornarica in obalna straža sta v torek rešili mornarje, ki so obtičali na majhen otoku v Tihem oceanu. Ti so na pomoč poklicali tako, da so s palmovi listi na peščeni beli obali oblikovali besedo help (angl. pomoč). Ko so do moških po več kot tednu dni prispeli reševalci, pa je zgodba dobila nove razsežnosti.

Trije moški so 31. marca nameravali loviti v vodah okoli otoka Pikelot, ki je del Mikronezije, ko so njihov šestmetrski čoln zajeli valovi in poškodovali izvenkrmni motor. Mornarjem je uspelo priplavati na obalo nenaseljenega otoka, vendar zaradi prazne radijske baterije niso uspeli poklicati na pomoč. Brodolomci so zato na slabih 13 hektarjev velikem otoku zbrali palmove liste, ki so jih na plažo položili tako, da so z njimi izpisali besedo HELP (ang. pomoč), poroča CNN.

Moški so se teden dni hranili s kokosovimi orehi, imeli pa so tudi svežo vodo iz majhnega vodnjaka na otoku, ki ga občasno obiščejo ribiči v regiji, so pojasnili predstavniki ameriške obalne straže.

Iskanje brodolomcev se je nato začelo 6. aprila, ko je eden od sorodnikov poklical reševalne službe na ameriškem pacifiškem ozemlju Guam, saj da se moški niso vrnili z lova, na katerega so se odpravili na velikonočno nedeljo.

Reševanje mornarjev
Foto: U.S. Coast Guard Forces Micronesia/FACEBOOK

Otok Pikelot leži v Mikroneziji, ki jo sestavlja več kot 600 otrokov, razpršenih na približno 2,5 milijona kvadratnih kilometrih Tihega oceana.

Ameriška obalna straža je sporočila, da je izvidniško letalo P-8A ameriške mornarice, poslano iz letalske baze Kadena na japonski Okinavi, 7. aprila na plaži opazilo znak za pomoč. Poročnica Chelsea Garcia, koordinatorica misije iskanja in reševanja na dan, ko so našli trojico, je dejala, da je bil znak za pomoč “ključnega pomena” za njihovo iskanje. “To dejanje iznajdljivosti je bilo ključnega pomena pri usmerjanju reševalnih prizadevanj neposredno na njihovo lokacijo,” je po poročanju CNN pojasnila.

Ko so jih našli, je letalo mornarice moškim odvrglo komplete za preživetje in njihovo lokacijo posredovalo v reševalni center. Dan pozneje je letalo obalne straže HV-130, ki je prispelo iz letalske baze Barbers Point na Havajih, do moških spustilo radijski sprejemnik. Ti so posadki povedali, da so v dobrem stanju in da potrebujejo pomoč pri vrnitvi na Polowat.

Ko je 9. aprila na Pikolet prispela ladja Oliver Henry, je zgodba dobila nove razsežnosti. Eden od reševalcev je bil namreč podčastnik Eugene Halishlius. Ujeti moški so bili presenečeni, ko so ugotovili, da je Halishlius Mikronezijec in da govori lokalni jezik. Ko je prvemu od pogrešanih moških, ki je prišel do ladje, povedal svoje ime, je bil brodolomec osupel. “Neverjetno, izvedel sem, da smo dejansko v sorodu,” je Halishlius povedal. Z moškim, ki ga je rešil, je bratranec v tretjem kolenu, z ostalima dvema pa v četrtem kolenu, piše CNN.

To sicer ni prvo reševanje brodolomcev s Pikelota. Tudi leta 2020 so se na otoku znašli trije moški potem, ko jim je med potovanjem zmanjkalo goriva. Trojica je takrat plaži napisala “SOS”, kar je opazila posadka letala ameriških zračnih sil. Posadka je obvestila obalno stražo in avstralsko mornarico.

Kako se lahko to zgodi dvakrat v štirih letih? “Lahko, da gre za popolno naključje. Prebivalci Mikronezije pogosto potujejo z otoka na otok in to počnejo z velikim znanjem in izkušnjami. Vendar se občasno zgodijo nesreče. Prav tako nepričakovana družinska srečanja,” je dejala Sara Muir, predstavnica za odnose z javnostmi pri ameriški obalni straži.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje