Telefonski klic Vučića in Putina: o čem vse sta se pogovarjala predsednika

Svet 06. Apr 202213:28 > 16:16 0 komentarjev
vladimir putin aleksandar vučić
PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru čestital novemu, ponovno izvoljenemu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Predsednika sta sklenila, da se morata državi čim prej začeti pogovarjati o podaljšanju rusko-srbske pogodbe o plinu, katere veljavnost se izteče konec maja, dotaknila pa sta se tudi dogajanja v Ukrajini.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru čestital predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću za prepričljivo zmago na predsedniških volitvah in za zelo pomembno zmago Srbske napredne stranke (SNS) na parlamentarnih volitvah. Predsedniku Vučiću je ob tej priložnosti zaželel veliko sreče in uspeha na odgovornem položaju predsednika države v naslednjih petih letih in izrazil prepričanje, da bosta Srbija in Rusija ohranili “zares prijateljske odnose”.

Aleksandar Vučić se je zahvalil za čestitke in dejal, da bo Srbija še naprej vodila politiko evropske poti, hkrati pa ohranjala iskrene in tradicionalne prijateljske odnose z Rusko federacijo.

Predsednika sta v pogovoru analizirala tudi gospodarske razmere in dvostranske odnose na področju energetike in trgovine ter sklenila, da sta državi v letu 2021 in v prvih dveh mesecih letošnjega leta zaznali rast, kar je dober znak uspešnega sodelovanja.

Ponovno izvoljeni srbski predsednik Vučić je ruskega predsednika Putina med drugim seznanil s težavami, s katerimi se spopada Srbija pri uvozu zemeljskega plina. Kot je še poudaril Vučić, je sam prepričan, da bodo tako v ruskem naftnem podjetju Gazprom Neft kot tudi v Srbiji ter v drugih evropskih državah “našli izhod iz nastalih razmer”. Predsednika sta se dotaknila še dolgoročne rusko-srbske pogodbe o plinu, katere veljavnost naj bi se iztekla konec maja. Kot sta sklenila, morata državi v najkrajšem času začeti pogovore o podaljšanju pogodbe in se dogovoriti o ceni, količini ter drugih pogojih nabave za Srbijo.

Na koncu telefonskega pogovora je Putin Vučića seznanil tudi z dogodki v Ukrajini in razlogi, zakaj se je Rusija odločila za izvajanje, kot je sam dejal predsednik Putin, “vojaške operacije v Ukrajini”. Vučić se je ob tem skliceval na že znana stališča Srbije in srbskega sveta za nacionalno varnost ter hkrati izrazil upanje, da se bo konflikt v Ukrajini čim prej končal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!