Temperature v ZDA znova globoko pod lediščem

Svet 03. Feb 202320:44 0 komentarjev
Hud mraz v New Yorku
REUTERS/Brian Snyder

V Združenih državah Amerike težave znova povzroča izjemen mraz. V Teksasu je zimsko neurje v zadnjih dneh podiralo drevje in povzročilo množične izpade elektrike. V New Yorku ponoči pričakujejo temperature do -13 stopinj Celzija, vendar bo občutek mraza zaradi močnega vetra še izrazitejši.

Dvig temperatur je danes prinesel nekaj olajšanja prebivalcem Teksasa, ki so v izjemno hudem zimskem neurju ostali brez elektrike, polarna zima pa se je s severnega tečaja razširila na severovzhod ZDA, kjer bo s temperaturami krepko pod ničlo vztrajala še v soboto. Že v nedeljo pa se obetajo bistveno višje temperature.

Po napovedih meteorologov bi lahko v nekaterih višjih predelih severovzhoda zaradi arktične fronte ob močnem ledenem vetru občutek temperature padel tudi do minus 45 stopinj Celzija. V nižjih predelih ne bo tako hudo, vendar pa na primer v New Yorku v noči na soboto pričakujejo temperature do 13 stopinj pod ničlo, zaradi močnega vetra pa bo občutek mraza padel pod minus 30 stopinj.

Na severovzhodu se je začelo hladiti danes zjutraj, ko so začele temperature le še padati. “Najhujši del prihajajočega mraza bo veter,” je sporočil meteorolog Nacionalne vremenske službe Bob Oravec. Najhujši vetrovi na naseljenih območjih severovzhoda bodo dajali občutek mraza do minus 40 stopinj.

Preberite še: Dnevi daljši in bolj sončni. Ali se že bliža pomlad?

V Bostonu in Manchestru v državah Massachusetts in New Hampshire so zaradi mraza zaprli šole, najbolj ekstremno vreme pa je kot vedno na vrhu gore Washington v New Hampshiru, najvišjem vrhu severovzhoda, kjer je vremenski observatorij ob vetru 160 kilometrov na uro nameril občutek mraza do minus 73 stopinj Celzija.

V Austinu medtem odpravljajo škodo po neurju, ki so ga zaradi podrtih dreves in poledenelih električnih daljnovodov primerjali s tornadi. Prebivalci oblasti obtožujejo nesposobnosti pri ukrepanju, ki da je počasno in neučinkovito.

zimska nevihta v Teksasu zimska nevihta v Teksasu
REUTERS/Kaylee Greenlee Beal
zimska nevihta v Teksasu zimska nevihta v Teksasu
REUTERS/Kaylee Greenlee Beal
Hud mraz v New Yorku Hud mraz v New Yorku
REUTERS/Caitlin Ochs
Hud mraz v New Yorku Hud mraz v New Yorku
REUTERS/Caitlin Ochs

V četrtek je bilo v Teksasu brez elektrike 430.000 odjemalcev, danes pa še vedno 240.000. Najhuje je prav v Austinu, kjer je brez elektrike 123.000 odjemalcev. Demokratski župan Kirk Watson je bil prisiljen priznati, da so svoje prebivalce pustili na cedilu, in se jim je opravičil. Zima je doslej v Teksasu, Arkansasu in Oklahomi predvsem zaradi ledu na cestah zahtevala 12 življenj.

Že v naslednjih dneh se sicer obetajo višje temperature. V New Yorku bo temperatura s sobotnih minus 13 v nedeljo narasla na devet, pri okrog desetih stopinjah pa bo ostala najmanj do konca prihodnjega tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!