TikTok uvaja novo funkcijo: kaj prinaša sprememba?

Svet 21. Dec 202210:44 1 komentar
TikTok
Profimedia

Uporabniki TikToka lahko pričakujejo spremembo v aplikaciji. Začeli so namreč uvajati funkcijo, ki bo uporabnikom pojasnila, zakaj jim algoritem priporoča določene vsebine. Prav TikTokov algoritem vzbuja precej skrbi, očitajo mu namreč, da lahko uporabnike, predvsem otroke in mladostnike, vodi v 'zajčje luknje' in jih usmerja na potencialno škodljive vsebine.

Če ste se kdaj spraševali, zakaj vam TikTok priporoča točno določene posnetke, bo zdaj aplikacija to pojasnila. Uvajajo namreč spremembo, s katero bodo uporabnikom dodatno pojasnili, kako jim algoritem priporoča vsebine na strani Za vas.

Pojasnilo bodo uporabniki našli tako, da bodo na videoposnetku kliknili na gumb za deljenje, nato pa izbrali ikono z vprašanjem in imenom Zakaj ta videoposnetek. TikTok tako napoveduje, da bo objavil razloge, zakaj vam je priporočal ogled ravno tega videa. Med razlogi bodo tudi:

  • nekdanje interakcije, kar pomeni, da ste si podobno vsebino že ogledali, jo všečkali, komentirali ali delili,
  • prejšnja iskanja v aplikaciji,
  • objave uporabnikov, ki jim že sledite,
  • objave iz vaše regije in
  • objave, ki so priljubljene v vaši regiji.

Družbena omrežja se pri prikazovanju vsebine uporabnikom zanašajo na algoritme. Ti so prilagojeni tako, da uporabnika čim dlje zadržijo na družbenem omrežju. Vendar je njihovo delovanje javnosti slabo poznano.

Za predvajanje posnetka kliknite na spodnjo fotografijo.

TikTok
TikTok

Nova funkcija TikToka tako demistificira ta algoritem in zagotavlja podrobnejše podatke, kaj vpliva na priporočila. V prihodnje namerava TikTok to funkcijo nadgraditi z dodatnimi pojasnili. “V prihodnje bomo še širili to funkcijo, da bi v priporočila vsebin vnesli več preglednosti,” je podjetje zapisalo v objavi.

Novico o novi posodobitvi je TikTok objavil na straneh, namenjenim uporabnikom iz ZDA, Nemčije, Francije, Španije in nekaterih drugih držav. Na strani, namenjeni vsem uporabnikom iz Evropske unije, informacije o novi funkciji še niso objavili. Prav tako se posodobitve še ne vidi v aplikaciji, ki jo uporabljamo v Sloveniji. Kdaj bo na voljo tudi pri nas, še ni znano. Je pa že v preteklosti TikTok uporabnikom z različnih delov sveta omogočal dostop do različnih funkcij.

Ali algoritem uporabnike usmerja v zaskrbljujoče zajčje luknje?

Posodobitev odgovarja tudi na številne skrbi, da TikTokov algoritem zlasti najmlajše vodi v zaskrbljujoče ‘zajčje luknje’ ter jih usmerja na potencialno škodljive vsebine, kot so vsebine o samomoru in motnjah hranjenja.

TikTok je izrazitih nasprotovanj deležen zlasti v Združenih državah Amerike, predvsem zaradi njegovih povezav s Pekingom. Kritike so se okrepile v začetku leta, ko je Buzzfeed News poročal, da so na Kitajskem dostopali do nekaterih podatkov o ameriških uporabnikih. Pri tem se je skliceval na enega od zaposlenih, ki naj bi dejal: “Vse se vidi na Kitajskem.” TikTok je potrdil, da lahko nekateri zaposleni na Kitajskem dostopajo do podatkov o ameriških uporabnikih.

Sledil je odziv zakonodajalcev, prejšnji teden je trojica zakonodajalcev pod vodstvom republikanskega senatorja Marca Rubia predstavila predlog zakona, katerega cilj je prepovedati delovanje TikToka v ZDA. Rubio je TikTok obtožil, da zbira podatke za “manipuliranje s kanali”, in aplikacijo označil za “lutko kitajske komunistične partije”. Več republikanskih guvernerjev je državnim uslužbencem prepovedalo namestitev TikToka na službene naprave.

TikTok
Profimedia

TikTok se že več let pogaja z ameriško vlado o morebitnem sporazumu, ki bi obravnaval vprašanja nacionalne varnosti. TikTok je sprejel tudi ukrepe, s katerimi je podatke o ameriških uporabnikih ločil od drugega svojega poslovanja.

Da bi pomiril zaskrbljene, je TikTok v zadnjih letih pripravil več posodobitev. Med drugim je pripravil orodja, ki uporabnikom pomagajo prilagajati priporočene vsebine, uvedel je starševski nadzor, da bi uporabnikom omogočil več možnosti za omejevanje tega, kaj lahko v aplikaciji vidijo njihovi otroci, in se zavezal k večji preglednosti svojih sistemov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje