Todorić se podaja v politiko: ustanovil bo stranko, zanima ga premierski stolček

Svet 04. Apr 202319:32 0 komentarjev
Ivica Todorić
PROFIMEDIA

Hrvaški poslovnež Ivica Todorić je napovedal, da se bo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto potegoval za funkcijo premierja. Med drugim je napovedal oblikovanje nove stranke.

Nekdanji lastnik koncerna Agrokor Ivica Todorić je ponovil svojo namero, da se bo podal v politiko, navaja hrvaški N1. Na Hrvaškem bo namreč prihodnje leto supervolilno, volilci pa bodo povabljeni na lokalne, parlamentarne, predsedniške in evropske volitve.

“Ko sem se vrnil iz Londona, sem povedal, da grem v politiko, in to zdaj ponavljam; osnoval bom svojo stranko, s katero bom šel na volitve,” je povedal Todorić in dodal, da država potrebuje “narodno enotnost vseh strank, celo [trenutno vladajoče, op. a.] HDZ, da se bo Hrvaška premaknila naprej”. Todorić, ki se bo potegoval za premiersko funkcijo, imena nove stranke še ni razkril, je pa med drugim povedal, da bi lahko bili pripravljeni v roku meseca dni.

Todorić, ki je o napovedi spregovoril na novinarski konferenci, je na vprašanje, kdo bi v morebitni njegovi vladi zasedel položaj ministra za finance, zatrdil le, da to ne bo Zdravko Marić. Marić je to funkcijo opravljal med letoma 2016 in 2022, pred tem pa je bil zaposlen v Agrokorju.

Nekdanji lastnik Agrokorja Todorić je sicer danes pred novinarske mikrofone stopil po tem, ko je obtožni senat županijskega sodišča v Zagrebu odločil, da je finančno izvedensko poročilo Ismeta Kamala, na katerem temelji obtožnica črpanje za 1,2 milijarde kun (nekaj manj kot 160 milijonov evrov) v zadevi “veliki Agrokor”, nezakonit dokaz.

Tožilstvo, spomnimo, trdi, da je Todorić skupaj z drugimi vpletenimi oškodoval Agrokor, ki naj bi od leta 2006 lažno prikazoval poslovne rezultate in napihoval bilančni dobiček, iz katerega so brez resnične podlage izplačali dividende. Večji del omenjenega zneska, več kot 920 milijonov kun (122,5 milijona evrov), naj bi končalo na računu Todorića, preostanek pa na računu nizozemske podružnice Agrokorja, navaja STA.

Todorić obtožbe na svoj račun zavrača in vztraja, da je med tistimi, ki proti njemu kujejo zaroto, tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!