Tonin o razmerah v Ukrajini: Boljši je slabši mir kot pa dobra vojna

Slovenija 02. Feb 202214:47 > 15:17 1 komentar
Tonin in Wallace
Borut Živulović /Bobo

Ministra za obrambo Slovenije in Velike Britanije Matej Tonin in Ben Wallace sta danes na srečanju v Ljubljani precej pozornosti namenila razmeram v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. "Boljši je slabši mir kot pa dobra vojna," je glede razmer na rusko-ukrajinski meji dejal Tonin, Wallace pa je Moskvo znova pozval k dialogu.

V zvezi z aktualnim dogajanjem na ukrajinsko-ruski meji, kjer Moskva že več tednov kopiči svoje vojaške enote, sta oba ministra pozvala k reševanju ključnih vprašanj skozi dialog.

“Ključno je, da v okviru Nata pošljemo jasno in nedvoumno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da je cena vojne enostavno previsoka,” je dejal Matej Tonin.

Slovenija v Ukrajino ne bo poslala dodatne pomoči

Ministra sta se strinjala, da državi delita skupno zavezanost evropski varnosti in stabilnosti in da je ozemeljska suverenost Ukrajine še naprej pomembna tema zaradi posledic za stabilnost in mir v Evropi.

“Agresivno vedenje Rusije bi posledično pomenilo še več zavezniških vojakov ob njenih mejah,” je še dejal Tonin. Dodal je, da Slovenska vojska že deluje v Latviji, v Ukrajino pa za zdaj ne namerava pošiljati dodatne vojaške pomoči. Pojasnil je, da je ta država v zadnjem obdobju že dobila precej vojaške pomoči zahodnih držav.

Ben Wallace je opozoril na grožnjo, ki jo Putin predstavlja za Ukrajino, in menil, da so strogi ukrepi pomembni, da se doseže deeskalacija skozi dialog.

“Napad na Ukrajino bo povzročil takojšnje in resne posledice, zato rusko vlado pozivam, naj ohrani dialog in išče pot do deeskalacije razmer,” je dodal Wallace.

Na tapeti tudi reševanje situacije v Bosni in Hercegovini

Ministra sta govorila tudi o krhkosti miru na Zahodnem Balkanu in izpostavila zaostreno situacijo v Bosni in Hercegovini. Strinjala sta se, da je treba podpreti prizadevanja Evropske unije in ZDA v iskanju rešitve, saj bi v nasprotnem primeru to izkoristili drugi akterji v regiji, kot so Rusija, Turčija in Kitajska.

Minister Tonin izpostavil dejstvo, da se na Balkanu znova govori o možnosti vojne, zaradi česar je Slovenija že povečala vojaško prisotnost v BiH.

Wallace, ki je v Slovenijo prišel z obiska na Hrvaškem, pa je izrazil pričakovanje, da bo Zahodni Balkan ostal na poti stabilnosti, in podprl prizadevanja EU, da se razrešijo izzivi v BiH.

Ministra sta govorila tudi o krepitvi bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Veliko Britanijo, tako na področju obrambnih industrij, pri mednarodnih vajah, na področju vojaškega šolstva in izobraževanja usmerjevalcev združenega ognja ter v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje