Ime naslednika Borisa Johnsona bo znano 5. septembra

Svet 10. Jul 202214:15 > 11. Jul 2022 21:49 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Kdo bo na čelu Torijcev nasledil Borisa Johnsona, bo po poročanju britanskih medijev znano 5. septembra. Za vodenje vladajoče konservativne stranke se bo potegovalo več kandidatov, med njimi tudi ministrica za zunanje zadeve Liz Truss.

Britanska vladajoča konservativna stranka je sporočila, da bo ime naslednika oziroma naslednice dosedanjega premierja in vodje stranke Borisa Johnsona znano 5. septembra. Johnson je minuli teden odstopil po še enem škandalu, ki je pretresel njegovo vlado. Napovedal je, da bo funkcijo premierja opravljal, dokler ne bo znano, kdo ga bo nasledil na čelu vladajoče stranke.

Predstavniki Torijcev (parlamentarni Odbor 1922) so se danes dogovorili, kako in kdaj bo potekal izbor novega voditelja.

Po navedbah britanskega Guardiana bo moralo kandidate, ki se bodo podali v bitko za vodenje stranke, podpreti najmanj 20 poslancev, da se bodo lahko uvrstili v prvi krog glasovanja. Zbiranje prijav se prične in zaključi jutri, prvi krog glasovanja pa bo potekal v sredo. V drugi krog glasovanja, ki bo v četrtek, se bodo uvrstili kandidati, ki bodo zbrali vsaj 30 glasov podpore konservativnih poslancev. Glasovanja bodo potekala, dokler ne ostaneta zadnja dva kandidata, zmagovalec pa bo razglašen 5. septembra. Kdo bosta zadnja kandidata, ki bosta tekmovala za naklonjenost konservativnih kolegov, bo po navedbah BBC znano do 21. julija oziroma začetka poletnih počitnic.

Kdo so kandidati?

Raziskave razpoloženja v stranki, na katere se sklicuje Guardian, kažejo, da je najbolj priljubljena kandidatka za vodjo stranke oziroma premierko ministrica za trgovino in velika zagovornica brexita Penny Mordaunt, sledi ji nekdanja ministrica za enakopravnost Kemi Badenoch.

Doslej so znana imena več kandidatov, ki se nameravajo potegovati za vodenje stranke. Poleg Mordaunt in Badenoch so to še nekdanji minister za zdravje Sajid Javid, finančni minister Nadhim Zahawi in predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt.

Prvi, ki je napovedal kandidaturo, je bil vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat. Kandidirali naj bi tudi nekdanji finančni minister Rishi Sunak, minister za promet Grant Shapps in državna tožilka Suella Braverman. Kandidaturo je kot zadnja med naštetimi napovedala tudi zunanja ministrica Liz Truss.

42-letni Sunak, ki je v petek v video nagovoru napovedal “ponovno vzpostavitev zaupanja, obnovo gospodarstva in poenotenje države”, je dolgo časa je veljal za favorita za vstop na Downing Street, a je njegovo priljubljenost pred nekaj meseci ogrozilo razkritje ugodnega davčnega statusa, ki ga je uživala njegova premožna žena. Kot nekdanji finančni minister je deležen tudi kritik zaradi domnevno nezadostnega odziva na višanje cen življenjskih stroškov v Združenem kraljestvu, ki se sooča z najvišjo inflacijo v zadnjih 40 letih. Sunak je bil skupaj z ministrom za zdravje Javidom eden prvih, ki je v minuli torek zvečer zapustil Johnsonovo vlado.

Vlado premierja Johnsona je zaznamovala vrsta afer, od kršenja pravil in razkritja nezakonitih zabav v času pandemije, do obtožb o zlorabah njegovih ministrov in poslancev. Johnson je zaenkrat odstopil le s čela vladajoče konservativne stranke in obenem imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do jesenskega imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.