Trije domnevno ruski vohuni imeli tudi ponarejene slovenske dokumente

Svet 15. Avg 202314:52 > 19:33 0 komentarjev
britanska policija
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Veliki Britaniji so februarja pridržali tri bolgarske državljane, ki jih sumijo vohunjenja za Rusijo. Trojica je sicer že na prostosti, a jo obtožnica bremeni posestva ponarejenih potnih listov, osebnih izkaznic in drugih dokumentov, imeli naj bi tudi slovenske dokumente. Slovenska policija o pregonu in najdbi še ni bila obveščena, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Britanske oblasti so februarja pridržale tri bolgarske državljane, ki jih sumijo vohunjenja za Rusijo, danes poroča britanski BBC.

Trojico so po plačilu varščine izpustili, obtožnica pa jih zaenkrat bremeni posestva ponarejenih potnih listov, osebnih izkaznic in drugih dokumentov z “neprimernimi nameni”. Dva Bolgara in ena Bolgarka so po prepričanju tožilstva namreč pri sebi imeli dokumente, vedoč da gre za ponaredke, delali pa naj bi za ruske varnostne službe.

Pri omenjenih bolgarskih državljanih, ki so med skupno petimi osebami, pridržanimi februarja na podlagi zakonodaje o nacionalni varnosti, so našli tudi slovenske dokumente, pa tudi britanske, bolgarske, francoske, španske, italijanske, hrvaške, grške in češke.

Slovenska policija o pregonu in najdbi še ni bila obveščena

Na Generalni policijski upravi (GPU) so v torek zvečer sporočili, da slovenska policija o priprtju oziroma pregonu bolgarskih državljanov in najdbi ponarejenih slovenskih dokumentov po opravljenem preverjanju ni bila obveščena.

V okviru mednarodnega policijskega sodelovanja so zato zaprosili britanske varnostne organe za potrditev informacije in vse relevantne informacije, ki se nanašajo na Slovenijo.

Kdo so prijeti bolgarski državljani?

Gre za 45-letnega Orlina Rousseva, 41-letnega Bizerja Dzhambazova in 31-letno Katrin Ivanovo. Trojica je po poročanju BBC na Otoku živela več let, v tem času pa je opravljala različne poklice in bivala na več primestnih posestvih.

Po poročanju BBC ima Roussev zgodovino poslovnih odnosov v Rusiji. Leta 2009 se je preselil v Združeno kraljestvo in tri leta opravljal tehnično delo v finančnih storitvah. Z njegovega profila na LinkedInu je razvidno, da je bil kasneje lastnik podjetja, ki se ukvarja s prestrezanjem komunikacij ali elektronskih signalov. Prav tako naj bi nekoč deloval kot svetovalec bolgarskega ministrstva za energijo, poroča BBC.

Nekdanji sosedje so Dzhambazova in Ivanovo opisali kot par. Dzhambazov naj bi delal kot voznik za bolnišnice, Ivanova pa se na svojem profilu na LinkedInu opisuje kot laboratorijska asistentka za zasebno zdravstveno podjetje.

Bizer Dzhambazov in Katrin Ivanova
Bizer Dzhambazov in Katrin Ivanova. Foto: FACEBOOK

Par se je po poročanju BBC v Združeno kraljestvo preselil pred približno desetimi leti, v tem času pa naj bi vodil organizacijo, ki je nudila storitve Bolgarom, vključno s seznanjanjem s “kulturo in normami britanske družbe”. Obenem naj bi Dzhambazov in Ivanova delala za volilne komisije v Londonu, ki državljanom, ki živijo v tujini, omogočajo glasovanje na bolgarskih volitvah.

Sosedje v dveh hišah, v katerih naj bi predhodno živela Dzhambazov in Ivanova so za BBC še povedali, da so detektivi v njunem zadnjem domu za preiskavo porabili veliko časa, medtem pa je bila policijska prisotnost pred domom močno okrepljena več kot teden dni.

Trem obtoženim naj bi se januarja začelo sojenje v Old Baileyju v Londonu. O obtožbah se še niso izrekli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!