Trik pri praženju čebule, ki bi ga moral poznati vsak kuhar

Magazin 28. Jan 202405:45
Kako pregnati neprijeten vonj po čebuli
Foto: PROFIMEDIA

Čebula je nepogrešljiva sestavina v številnih jedeh, saj jim doda okus in aromo. Vendar se ob praženju čebule širi neprijeten vonj, ki se hitro razširi po hiši in vpije v oblačila.

Čebula je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v kuhinji po svetu. Kljub svoji navidezni preprostosti je prava zakladnica okusa, ki lahko bistveno izboljša vsako jed. V svetu kulinarike je nepogrešljiva sestavina, ki izboljša okus in teksturo jedi na načine, ki jih morda niti ne opazimo, a brez nje bi mnoge jedi izgubile svoj čar.

A žal ima tudi dve negativni lastnosti. Ko čebulo sekljamo, ob tem pogosto točimo solze, saj opravilo razdraži naše oči. Druga težava pa je neprijeten vonj, ki se ob praženju hitro razširi po hiši in se vpije v naše lase in oblačila.

Glavni krivec za neprijetne vonjave je sproščanje žvepla iz čebule, ki nastane pri toplotni obdelavi. Vonj, ki se sprošča med praženjem čebule, je posledica kemičnih reakcij, ki se zgodijo med tem postopkom. Vonj čebule se običajno pojavi zaradi hlapnih spojin, ki nastanejo med kuhanjem. Te spojine se sproščajo v zrak in se absorbirajo v oblačila, lase in druge površine.

A obstaja način, kako se neprijetnemu vonju izogniti, poroča srbski portal Krstarica.

Glavni zaveznik v boju proti močnemu vonju po čebuli je soda bikarbona. Ta je znana po svojih absorpcijskih lastnostih, ki pomagajo odstranjevati neprijetne vonjave. Ko čebulo nasekljate, jo stresite v ponev s segretim oljem in ji dodajte eno čajno žličko sode bikarbone. Čebulo prepražite kot običajno. Še ena dobra stvar je, da se bo tako čebula hitreje karamelizirala in bo lažje prebavljiva.

Pri premagovanju neprijetnih vonjav pomagata tudi kis in kava. Skodelico z belim kisom, kavo ali posušenimi dišečimi zelišči postavite v bližino praženja čebule, saj lahko te snovi absorbirajo neprijeten vonj.