Kako je videti porod v Nemčiji: pilates, jacuzzi, eterična olja in čevapčiči

Svet 27. Jan 202417:19 1 komentar
porod v nemčiji
Foto: Osebni arhiv/N1 Beograd

Državna porodnišnica, porod v enoposteljni sobi, kjer porodnica med čakanjem na "prihod otroka" izvaja pilates in se sprošča v kadi z vonjem eteričnih olj. Po porodu pa kosilo - čevapčiči. Tako izgleda porod v nemškem mestu Frankfurt.

Beograjčanka Jelena Barać je oba svoja otroka rodila v isti porodnišnici v Frankfurtu – prvega oktobra 2021, drugega januarja 2024. Približno ob istem času, ko je v Sremski Mitrovici v hudih bolečinah rodila Marica Mihajlović, katere zgodba je pretresla Srbijo.

Jelena je za N1 Beograd spregovorila o tem, kako izgleda porod v Nemčiji in njena zgodba ne bi mogla biti bolj drugačna od te, ki jo je doživela Marica. Spomnimo, dojenčica porodnice iz Sremske Mitrovice je le nekaj ur po porodu zaradi nasilja zdravnika med porodom umrla.

Zgodba porodnice iz Frankfurta tako v primerjavi z omenjenim primerom zveni kot znanstvena fantastika. Jeleni v porodnišnici v Frankfurtu ni bilo treba spregovoriti niti besede nemško. Kajti vsi, ki so skrbeli zanjo in otroka, od zdravnikov, babic, medicinskih sester, natakaric in čistilk, so bili po poreklu iz Srbije ali držav regije.

porod v nemčiji porod v nemčiji
Foto: Osebni arhiv/N1 Beograd
porod v nemčiji porod v nemčiji
Foto: Osebni arhiv/N1 Beograd
porod v nemčiji porod v nemčiji
Foto: Osebni arhiv/N1 Beograd
porod v nemčiji porod v nemčiji
Foto: Osebni arhiv/N1 Beograd

V Nemčiji porodnišnice porodnicam omogočajo, da si nekaj mesecev pred porodom ogledajo bolnišnično sobo, v kateri bodo rodile. Vnaprej se dogovorijo tudi, ali pri porodu želijo spremstvo, ali želijo epiduralno anestezijo ali porod v banji. Vse je krito iz zdravstvene zavarovanja. Jelena je za N1 Beograd pojasnila, da se je za državno bolnišnico Bürgerhospital odločila, saj ima odlična oddelka za neonatologijo in pediatrično kirurgijo.

“Porodnišnica ima ločene sobe. Vsaka nosečnica je v svoji sobi, vse pa imajo svojo kopalnico in jacuzzi, kjer se lahko sprostiš zaradi močnih popadkov. Vzdušje je več kot prijetno, pridušena svetloba, eterična olja … Nosečnica je ves čas na brezžičnem CTG-ju, kar pomeni, da se lahko neomejeno giba, telovadi na blazini in sprošča na žogi za pilates,” svojo izkušnjo pripoveduje Jelena.

Porod vodi babica, po potrebi pomaga še druga ali zdravnik. Celotno bolnišnično osebje pa je prijazno, sočutno in empatično, še opisuje in dodaja, da je prav strokovno in empatično osebje tisto, kar porodnice v Srbiji najbolj pogrešajo. V srbskih porodnišnicah porodnice po porodu poleg tega premestijo v sobe, kjer je lahko do sedem bolnišničnih postelj.

Kot je za N1 Beograd še pojasnila Jelena, imajo v frankfurtski bolnišnici tudi svetovalce za dojenje, ki mami pomagajo vzpostaviti stik z novorojenčkom. Po porodu pa ji je nutricionist s pomočjo krvnih izvidov določil, kakšen obrok bi bil zanjo najboljši. Prejela je čevapčiče z zelenjavno rižoto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje