Triletna sanjska plovba okoli sveta odpovedana: razlog pa nepričakovan

Potovanja 01. Dec 202310:16 1 komentar
ladja, križarjenje
Foto: FACEBOOK

Samo dva tedna pred sanjskim triletnim potovanjem z ladjo okoli sveta je organizator potovanje odpovedal – ker ni imel ladje.

Božič v Braziliji, novo leto v Argentini, 1095 dni potovanja, 140 držav, vseh sedem celin, sedem prečkanj ekvatorja … Machu Picchu, kitajski zid, Havaji, Benetke, Sydney, Tadž Mahal, Dubrovnik … nobenega pranja perila, pripravljanja kosila, postiljanja … samo zabava in užitek.

Life at Sea Cruises je strankam obljubil potovanje njihovega življenja za relativno ugodno ceno. CNN je marca letos poročal o ceni 30.000 dolarjev (okoli 27.500 evrov) na osebo na leto, brošura organizatorja je navajala ceno od 77.026 dolarjev (okoli 70.600 evrov) navzgor za dvoposteljno kabino. Na voljo pa je bilo okoli 400 kabin.

Odpoved podpore vlagateljev zaradi “nemirov na Bližnjem vzhodu”

Težave so se začele, ko bi se potovanje moralo začeti. 1. novembra bi ladja morala izpluti iz Carigrada, vendar je so potovanje prestavili za en mesec, na 30. novembra, ladja pa bi izplula iz Amsterdama. Potem pa so 17. novembra, manj kot dva tedna pred zadnjim napovedanim datumom, potniki dobili obvestilo, da je križarjenje odpovedano, poroča CNN.

Vedat Ugurlu, lastnik Miray Cruises, krovne družbe organizatorja potovanja, je potnikom sporočil, da se “zelo opravičuje za nevšečnosti”, in povedal, da se križarjenje ne bo začelo, kot je bilo načrtovano. Razlog: niso si mogli privoščiti ladje. Podjetje je septembra načrtovalo nakup sicer že upokojene ladje, ki so jo nameravali obnoviti, vendar se je to izjalovilo, ker je ladjo na koncu kupila druga družba.

V svojem sporočilu potnikom je Ugurlu trdil, da “Miray ni tako veliko podjetje, da bi si privoščilo plačati 40-50 milijonov za ladjo,” ampak da je projekt predstavil vlagateljem in od nekaterih dobil uradno odobritev za nakup plovila.” Po njegovih besedah je družba za ladjo že plačala predplačilo, potem pa so vlagatelji projektu “zaradi nemirov na Bližnjem vzhodu odrekli nadaljnjo podporo.” Družba je nato iskala možnosti za nakup druge ladje, vendar nakup ni uspel.

“Če 1. decembra ne bomo mogli izpluti, vam bomo ponudili izplutje na drug datum odhoda ali povrnitev vseh vplačil v kratkem roku,” je zapisal. Na koncu so se odločili, da potnikom vrnejo vplačila.

Nekateri potniki so za potovanje prodali vse

Kot poroča CNN, je bilo rezerviranih 111 kabin. Potniki pa bodo zdaj na vrnitev vplačil čakali kar nekaj mesecev. Družba je sporočila, da bo vračila odplačevala v mesečnih obrokih, od sredine decembra, do konca februarja.

Vendar je nekaj od potnikov, ki so sanjsko potovanje že vplačali, še vedno v Carigradu, kamor so prispeli že pred prvim napovedanim datumom odhoda. Tem je družba ponudila tudi plačilo nastanitve v Carigradu do 1. decembra in lete domov. Toda nekateri pravijo, da se nimajo kam vrniti, saj so prodali ali oddali svoje domove v pričakovanju potovanja okoli sveta, nekateri so prodali tudi vse svoje imetje. Ena takih je bila srednješolska učiteljica Sharon Lane iz Kalifornije, o čemer smo pisali tudi mi.

“Zelo sem žalosten, jezen in izgubljen,” je za CNN povedal eden od potencialnih križarjev, ki je želel ostati neimenovan. “Za naslednja tri leta svojega življenja sem načrtoval, da bom živel izjemno življenje, zdaj pa nimam ničesar. Nikomur več ne zaupam. Vem sicer, da se bo vse skupaj nekako izšlo in da bo življenje šlo naprej, vendar nisem prepričan v kateri smeri.”

Neki drug potnik je povedal, da so se vsi počutili “nadvse žalostne in popolnoma izdane”. “Zdi se, da podjetje ne razmišlja o tem, kaj so naredili našim življenjem,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje