Logar: Janša je vedel, da bom odstopil. Kako komentira njegove besede o ločitvi?

Slovenija 30. Nov 202323:33 27 komentarjev
Anže Logar na 2. tribuni Platforma sodelovanja
Foto: N1

Na drugi okrogli mizi Platforme sodelovanja ponovno ni bilo vidnih obrazov iz SDS, razen Anžeta Logarja in Eve Irgl. Nobeden od njiju ni odgovoril na naše vprašanje, ali bosta ostala poslanca SDS do konca tega parlamentarnega mandata. Je pa Logar prvič komentiral Janševo analizo njegovega političnega kapitala, ki jo je prvak SDS predstavil na seji sveta stranke po Logarjevem odstopu z mesta predsednika.

Drugo okroglo mizo Platforme sodelovanja, ki je bila namenjena duševnemu zdravju, je vodila poslanka SDS Eva Irgl, sicer velika zaveznica Anžeta Logarja in ena od soustanoviteljic platforme. Nastopili so Aljoša Bagola, Melani Mekicar, Helena Jeriček Klanšček, Miha Kramli, Sebastjan Kristovič in Miran Možina.

Po mnenju predsednika platforme Anžeta Logarja je več kot dve uri trajajoča razprava pokazala, da je to tematika, “ki smo jo predolgo puščali ob strani”. Prepričan je, da jo bo treba nagovoriti tudi preko šolskega sistema, sicer prihodnjih generacij ne mogoče uspešno pripraviti na izzive in pasti, ki jih prinaša obdobje digitalne preobrazbe.

Udeležba v ljubljanski Festivalni dvorani je bila sicer opazno manjša kot na prvem dogodku, ki je bil namenjen razvojnim izzivom v gospodarstvu in tako imenovanim “megatrendom”.

Tudi danes razen Eve Irgl ni bilo opaziti nikogar od Logarjevih kolegov iz SDS – istočasno je sicer prav na zahtevo Janševe stranke potekala izredna seja državnega zbora na temo nezakonitih migracij.

So pa tokrat izostali tudi vidni člani drugih strank, denimo vladne SD, ki so na prvo okroglo mizo “zgolj prišli malo pogledat”. Le iz SLS je bilo opaziti Janeza Podobnika, iz stranke Dobra država pa je prišel njen predsednik Smiljan Mekicar, sicer oče ene od govornic, televizijske voditeljice in ambasadorke zdravja Melani Mekicar.

Gregor Perič in Monika Gregorčič na 2. tribuni Platforma sodelovanja
Foto: N1

Stranka Konkretno ni več aktivna, bodo njeni člani alternativo našli v Logarju?

Je pa prisotne novinarje nekoliko presenetil prihod dveh nekdanjih poslancev stranke SMC oziroma kasneje Konkretno – Monike Gregorčič in Gregorja Periča, ki je tudi vodil poslansko skupino v času prejšnje vlade Janeza Janše.

“Ne, nisem član platforme”, nam je najprej odgovoril Perič in nadaljeval, da si je z udeležbo na okrogli mizi popestril večer. Pomembno se mu zdi sporočilo, ki ga platforma prinaša: “Da brez sodelovanja enostavno ne bo šlo.”

Na več vprašanj, ali ga zanima Logarjev projekt, sploh če bo prerasel v politično stranko, ni odgovoril. Za novico, da je nekdanji predsednik stranke Zdravko Počivalšek postal član vlade SDS v senci, je izvedel iz medijev. Potrdil je, da je formalno še vedno član stranke Konkretno, kjer pa da ni veliko aktivnosti. Na vprašanje, ali torej išče alternativo, pa je v smehu odvrnil: “Mislim, da marsikdo v Sloveniji išče alternative.”

Anže Logar se sicer še naprej izogiba odgovorom, ali in kdaj bi lahko društvo preraslo v politično stranko. Svoj petkov odstop z vplivnega mesta predsednika sveta stranke, ki ga je zasedal od leta 2017, je danes komentiral z besedami, da ni treba etiketirati vsakega njegovega koraka. “Moj odstop je bil iskren”, je dejal. Ker bo platforma svoje delovanje prihodnje leto širila na regionalno oziroma lokalno raven, se mu je zdaj zdel pravi čas za to potezo.

Na naše vprašanje, ali je bil njegov odstop usklajen z Janšo, je odgovoril zgolj, da ga je o svoji nameri obvestil minulo sredo. Za POP TV je sicer kasneje zvečer dejal, da ga je predsednik stranke k odstopu s te visoke funkcije pozval večkrat. Prvič ob ustanovitvi platforme pred pol leta.

Informacij, ki so po seji sveta stranke zakrožile v javnosti, da naj bi prvak SDS med drugim dejal, da si interesi društva in stranke SDS delno nasprotujejo, Logar danes ni želel komentirati. Na petkovi seji sveta stranke sicer ni bil prisoten.

Logar za zdaj ostaja na stališču, da društvo ne bo preraslo v stranko. Glede izjav Janše za Radio Ognjišče, da bo iz platforme nastala politična lista ali stranka, ki bo zagotovo faktor na naslednjih volitvah, pa je Logar dejal, da iz različnih strani sliši različna razmišljanja, a da se bo upravni odbor platforme odločil pravilno, ko bo čas za to. “V tem trenutku še zdaleč ni,” je dodal.

2. tribuna Platforme sodelovanja
Foto: N1

Romana Jordan: Logar se počasi oddaljuje od SDS

Da je bilo špekulacij o ustanovitvi stranke pod vodstvom Logarja že veliko, je danes poudarila tudi ustanovna članica društva Romana Jordan. Tudi sama je zatrdila, da ambicija platforme za zdaj ostaja delovati kot društvo. O tem, ali bi se sama pridružila morebitni stranki, pa je odvrnila, da je za to še bistveno prehitro.

Ob tem je zatrdila, da Logarjevega umika s čela sveta stranke SDS ne povezuje s samim društvom. “Se mi pa zdi dobro, da tako politični prostor postaja jasnejši, kajti Anže Logar je tako s svojimi dejanji kot tudi s svojo politiko pokazal, da se je od stranke SDS začel počasi oddaljevati. Na tak način njegovo potezo podpiram,” je dejala Jordan, sicer tudi prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo za predsednika republike ob lanskih volitvah.

Vzporednice je potegnila tudi s svojo odločitvijo za umik s funkcij v SDS, ki jih je nekoč zasedala. “Kar naju povezuje, je želja po kulturnem dialogu, medsebojnem spoštovanju in v stranki sva tako ves čas delovala. Ne podpirava dialoga, ki bi nas razdvajal, ki bi razdvajal člane in članice stranke, kot tudi ne dialoga, ki bi razdvajal celotno Slovenijo,” je še poudarila.

Eva Irgl medtem ostaja še bolj zadržana. Na vprašanje, ali bo sledila Logarju in se tudi sama začela počasi oddaljevati od SDS, je odgovorila zgolj, da platformo vidi kot način za bolj poglobljeno obravnavo nekaterih tem. Za zdaj ostaja poslanka SDS, na naše vprašanje, ali bo to ostala do konca mandata, pa je odvrnila: “Jaz sem ponosna desnosredinska političarka, vedno sem ravnala v skladu z vrednotami, vedno sem imela hrbtenico in tako nameravam ravnati tudi naprej.”

Logarja pa smo po koncu okrogle mize vprašali še, kako razume zaključne besede Janeza Janše v analizi političnega kapitala Anžeta Logarja, ki jo je prvak SDS predstavil na petkovi seji sveta. Izseke iz analize je objavil tednik Reporter: “V skupnem interesu je, da je ločitev izpeljana korektno, odstop s funkcij, poravnava obveznosti do stranke, nekandidiranje oseb, ki javno izjavljajo, da ne bi sodelovali s SDS.”

Zato je bilo naše vprašanje, ali to pomeni, da se bo dokončna ločitev Logarja od stranke SDS dejansko zgodila. “Ne, jaz tega ne razumem v tej smeri. Jaz to razumem verjetno kot neki strateški premislek predsednika stranke, ki se pripravlja na naslednje volitve,” nam je odgovoril Logar.

Na vprašanje, ali ostaja poslanec SDS do konca mandata, ni odgovoril, zgolj dejal je, da ostaja zvest temu, kar je napovedal v času predsedniške kampanje.

Ko je odstopil z mesta predsednika sveta stranke, je sicer zapisal tudi: “Različni pogledi, ki sem jih prinašal kot funkcionar stranke v notranje razprave, so zdaj naloga drugih. Odprte glave so dobrodošle, saj za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega, kot je enoumje. V stranki, zlasti pa v slovenski družbi.”

Vprašali smo ga, ali v stranki SDS vlada enoumje. Kaj je odgovoril, pa v spodnjem posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje