Trinajstletnik za streljanje na beograjski šoli ni kazensko odgovoren

Svet 03. Maj 202316:54 > 18:40
streljanje na osnovni šoli v beogradu
PROFIMEDIA

Trinajstletnik za strelski napad na beograjski osnovni šoli ni kazensko odgovoren, je sporočilo beograjsko višje državno tožilstvo. V navzočnosti zaposlenih na centru za socialno delo je podal izjavo in opravil zdravniški pregled. Center bo odločal o nadaljnjih ukrepih, njegov oče pa ostaja v pridržanju.

Učenec, ki je danes zjutraj v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli ubil osem učencev in varnostnika ter ranil šest otrok in učiteljico, za svoja dejanja ni kazensko odgovoren. Ker še ni dopolnil 14 let, po zakonu za storjena kazniva dejanja ni odgovoren, je sporočilo beograjsko višje državno tožilstvo. Načelnik beograjske policije Veselin Milić je pojasnil, da bo storilec 14 let dopolnil konec julija.

V navzočnosti centra za socialno delo je storilec podal izjavo in opravil zdravniški pregled, po tem pa bo center odločil o ukrepih znotraj svoje pristojnosti. Po navedbah višjega državnega tožilstva so 13-letnega storilca napotili tudi na odvzem krvi za toksikološko analizo. Tako bodo preverili, ali je bil v času streljanja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Odvetnica napadalca Irina Borović je opisala postopek po prijetju. Najprej naj bi opravili toksikološko analizo, nato se bo s fantom pogovoril predstavnik centra za socialno delo. Nato ga čaka pogovor s psihologom ali psihiatrom, od tega pa bodo odvisni nadaljnji koraki, je povedala za portal Nova.rs.

Okoliščine sicer še preiskujejo.

Oče 13-letnika bo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper varnost v pridržanju do 48 ur. Proti njemu bodo sprožili postopke. Po besedah odvetnice bodo očeta zaslišali v petek. Nato je mogoče pričakovati odločitev, ali ga bodo pridržali ali izpustili. Po besedah srbskega predsednika Aleksandra Vučića so na policijo privedli tudi mati 13-letnika, medtem ko so najstnika namestili na Kliniko za nevropsihiatrijo.

Po besedah srbskega notranjega ministra Bratislava Gašića je imel namreč oče več orožja, ki je bilo zaklenjeno v sefu s kodo. Jasno je, da je imel 13-letnik kodo za sef, ker je tako lahko dostopal do orožja, je dodal minister. Po neuradnih informacijah ministrstva pa naj bi fant s svojim očetom hodil na lov in se tako naučil streljati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.