Trump imenovanje posebnega tožilca označil za zlorabo pooblastil

Svet 19. Nov 202209:15 1 komentar
PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v petek imenovanje posebnega tožilca Jacka Smitha, ki bo preiskoval njegovo vlogo pri napadu na kongres 6. januarja lani, poskuse spreobrnitve izida predsedniških volitev 2020 in domnevno krajo zaupnih dokumentov iz Bele hiše, označil za grozno zlorabo pooblastil.

“Ti ljudje so pokvarjeni in se spravljajo na poštene in nedolžne ljudi pod krinko legitimnosti. Nisem storil ničesar narobe. Dal sem jim milijone strani in nimajo nič. Vrsta dokumentov je popolna prevara. Vse sem storil prav. Gre za politični lov na čarovnice,” se je odzval Donald Trump in vlado predsednika Bidna označil za skorumpirano.

Njegov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, ki ga je zaščitil po preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve, kasneje pa odstopil zaradi Trumpovih prizadevanj za spremembo izida volitev, je dejal, da je vse večja verjetnost, da bo Trumpa res doletela kazenska ovadba.

Barr je dal izjavo za javno televizijo PBS nekaj ur po tem, ko je pravosodni minister ZDA Merrick Garland preiskave Trumpa zaupal kariernemu tožilcu, politično neodvisnemu Jacku Smithu, ki je bil doslej tožilec posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu, pred tem pa je vodil preiskave skorumpiranih politikov na ministrstvu v Washingtonu.

Preiskavo je doslej vodilo ministrstvo za pravosodje, vendar pa je Trump v torek napovedal svojo predsedniško kampanjo za leto 2024 in ob dejstvu, da je nanjo namignil tudi Biden, je Garland zadevo predal neodvisnemu tožilcu. Ta ima širok mandat in lahko preganja tudi druga kazniva dejanja, na katera bi lahko naletel med preiskavo. Sporočil je, da bo svoje delo opravljal profesionalno in hitro brez zavlačevanja.

Nova tožba na vidiku

Ameriški politični analitiki menijo, da je Trump pohitel z najavo predsedniške kampanje v upanju, da se bo s tem zaščitil pred kazenskim pregonom pravosodnega ministrstva. Garland se je kredibilnim obtožbam o politizaciji preiskave izognil tako, da jo je predel neodvisnemu tožilcu.

S strani vodilnih republikanskih politikov v ZDA uvodoma ni bilo dosti ostrih odzivov na Garlandov ukrep. Po vmesnih volitvah 8. novembra, ko se niso uresničile napovedi o velikih republikanskih zmagah, večina analitikov meni, da si vodstvo stranke želi uspešnega pregona Trumpa, ker z njim na čelu stranke ne vidijo prihodnosti, sami pa si ga zaradi volilne baze ne upajo kritizirati.

Trumpu se kmalu v New Yorku obeta nova resna tožba. Pisateljica E. Jean Carroll ga bo po državnem zakonu civilno tožila zaradi spolnega napada pred desetletji. New York je za takšne zločine odpravil zastaralni rok za civilne tožbe. Carroll ga je že obtožila spolnega napada, nakar jo je označil za lažnivko, zaradi česar ga na zveznem sodišču toži zaradi obrekovanja.

E. Jean Carroll (Foto: PROFIMEDIA)

V Washingtonu se zaključuje proces zaradi napada na kongres

V Washingtonu se zaključuje sodni proces proti vodji desničarske skupine Varuhi prisege in štirim drugih soobtoženim zaradi napada na ameriški kongres. Zvezna tožilka Kathryn Rakoczy jih je v sklepnem nagovoru poroti v petek označila za smrtno grožnjo demokraciji, medtem ko je obramba vlado obtožila ustvarjanja teorije zarote.

Na zatožni klopi so ustanovitelj skupine Stewart Rhodes, ki osebno v napadu na kongres ni sodeloval, in štirje soobtoženi, ki so bili tam skupaj z drugimi privrženci Trumpa in skušali preprečiti formalno potrditev volilne zmage Bidna. Tožilka je dejala, da demokracija brez vladavine prava ne more obstati, prav tako tudi ne more, če bodo ljudje, ki niso zadovoljni z izidom volitev, skušali izid spremeniti na silo.

Odvetniki nekdanjega vojaka in diplomanta prestižne univerze Yale pa so trdili, da je šlo le za fantaziranje, ne pa za resen poskus strmoglavljenja vlade. Tožilci so spomnili, da so obtoženci blizu Washingtona pripravili zaloge orožja in bili pripravljeni na upor.

Odvetnik James Lee Bright je trdil, da je Rhodes le skušal rešiti ZDA pred kaosom, razburile so ga spremembe volilne zakonodaje po državah v času pandemije, ko so države večinoma olajšale volilno udeležbo po pošti, skupaj z drugimi pa naj bi padel pod vpliv desničarskih medijev.

Rhodes je med zaslišanjem sicer sam priznal, da je bil pripravljen sprožiti upor na dan, ko je Biden prevzel oblast. Poleg tega je bil v stiku s Trumpovimi sodelavci pred napadom in po napadu na kongres in je skušal z njimi usklajevati akcije. Govoril je tudi, da bi morali predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi obesiti z ulične svetilke.

Rhodesu in drugim zaradi sodelovanja v zaroti za upor proti vladi grozi do 20 let zaporne kazni. Zvezni sodnik v Washingtonu je v petek Dustina Thompsona iz Ohia obsodil na tri leta zaporne kazni, ker je sodeloval v napadu na kongres. Thompson se je na sodišču zagovarjal, da ga je Trump zavedel in je mislil, da sledi ukazom predsednika ZDA.

“Ne razumem, kako je lahko nekdo z visokošolsko diplomo sam sebe zakopal v jamo in verjel lažem. Plačati boš moral kazen za resen zločin, ki je spodkopal integriteto in sam obstoj naše države,” je ob izreku sodbe dejal sodnik Reggie Walton. Podobna usoda je doletela več sto Trumpovih napadalcev na kongres, sam pa se sedaj sooča s preiskavo posebnega tožilca o tem.

Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje