Trump zaradi obrekovanja toži kolumnistko, ki jo je pred leti spolno napadel

Svet 28. Jun 202318:39
E. Jean Carroll
PROFIMEDIA

Sodna bitka med nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in kolumnistko E. Jean Carroll se še ni končala. Po tem, ko je sodišče maja odločilo, da je Trump pisateljico pred leti spolno napadel, je najmočnejši politik iz republikanskih vrst proti Caroll vložil tožbo zaradi obrekovanja. Porota namreč ni ugotovila posilstva, v Trumpovem taboru pa sedaj zahtevajo opravičilo, umik trditev o posilstvu in odškodnino.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v torek zvečer vložil civilno tožbo proti kolumnistki E. Jean Carroll zaradi obrekovanja, ker ta trdi, da jo je pred leti posilil.

V tej zadevi je že potekal kazenski postopek, porota pa je na civilnem sojenju v New Yorku maja ugotovila, da jo je Trump pred leti res spolno napadel v garderobi newyorške trgovine Bergdorf & Goodman ter jo je obrekoval.

Trumpu je porota naložila odškodnino v višini petih milijonov dolarjev. Ni pa ugotovila posilstva in Trump želi sedaj na podlagi tega dobiti opravičilo, umik trditve o posilstvu in neopredeljeno finančno odškodnino.

Odvetnica E. Jean Carroll Roberta Kaplan je izjavila, da pri Trumpovi tožbi ne gre za nič drugega kot za nov poskus, da se izogne odgovornosti z zavlačevanjem. “Trump v nasprotju z vsako logiko trdi, da ga je porota oprala krivde s tem, ko je ugotovila, da je spolno zlorabil E. Jean Carroll,” je sporočila odvetnica.

Kolumnistka je medtem že dopolnila eno od svojih dveh tožb proti Trumpu in zahteva še deset milijonov dolarjev odškodnine, ker bivši predsednik ne neha z žalitvami in zanikanjem spolnega napada v 90. letih prejšnjega stoletja.

Carroll je najprej tožila Trumpa leta 2019 zaradi obrekovanja, ta tožba pa še teče. Kasneje ga je tožila še po novem zakonu države New York, ki žrtvam spolnega nasilja omogoča vlaganje civilnih tožb proti storilcem tudi po izteku zastaralnega roka. V tej tožbi, ki jo je dobila maja letos, ga je obtožila obrekovanja in posilstva.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.