“Trumpova” sodnica imenovala strokovnjaka za pregled zaseženih dokumentov

Svet 16. Sep 202208:37 0 komentarjev
Donald Trump
David 'Dee' Delgado/REUTERS

Floridska zvezna sodnica Aileen Cannon, ki jo je leta 2020 na položaj imenoval prav nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, je v četrtek zavrnila vse zahteve pravosodnega ministrstva ZDA in imenovala posebnega neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je FBI zasegel na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi.

Pravosodno ministrstvo ZDA je zaseglo številne tajne vladne dokumente, do katerih Donald Trump kot nekdanji predsednik ne bi smel več imeti dostopa, vendar jih je ob odhodu iz Bele hiše januarja 2021 vseeno odnesel s seboj na Florido.

Trumpovi odvetniki so prejšnji teden sodnico zaprosili, naj imenuje posebnega strokovnjaka, ki bo presodil, kateri dokumenti so bili res zaupne narave in kateri ne, kaj so morda Trumpovi zasebni dokumenti, in ali se pri katerih od zaseženih dokumentov še vedno lahko sklicuje na predsedniški privilegij vpogleda.

Vrhovno sodišče ZDA je sicer za potrebe preiskave napada Trumpovih privržencev na kongres že potrdilo, da nekdanji predsednik ZDA nima t. i. izvršnega privilegija, da bi lahko blokiral preiskave početja v Beli hiši – ta pravica pripada le trenutnemu predsedniku.

Sodnica Aileen Cannon je medtem kritizirala tudi uhajanje podrobnosti o preiskavi oziroma zaseženih dokumentih v javnost. Ameriški mediji so med drugim poročali, da je Trump s seboj na Florido odnesel tajne informacije o jedrskem orožju v ZDA in drugih državah.

Aileen Cannon
PROFIMEDIA

Cannon je na položaj posebnega neodvisnega strokovnjaka imenovala nekdanjega sodnika iz Brooklyna Raymonda Dearieja. Pravosodno ministrstvo je bilo sicer proti imenovanju strokovnjaka za pregled zaupnih dokumentov, vendar pa je Dearieja spoznalo za sprejemljivega in se ne bo pritožilo.

Sodnica je prav tako zavrnila zahtevo ministrstva za nadaljevanje uporabe zaseženih dokumentov v preiskavi proti Trumpu, dokler Dearie ne bo opravil svojega dela. Ministrstvo se bo na to odločitev pritožilo.

Cannon trdi, da ni pripravljena slepo verjeti vladi, da so bili dokumenti, ki so jih zasegli pri Trumpu, dejansko tajni. FBI je po poročanju ameriških medijev na Trumpovem posestvu zasegel več kot 11.000 dokumentov, od tega okrog 100 z oznako tajno, zaupno ali strogo zaupno.

Dearie bo sedaj moral pregledati vse dokumente in se odločiti, kaj lahko vlada uporabi pri preiskavi proti Trumpu in česa ne sme. Sodnica mu je postavila rok do 23. novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!