Washington Post: Pri Trumpu zasegli dokument o tuji jedrski obrambi

Svet 07. Sep 202210:15 0 komentarjev
Mar-a-lago
PROFIMEDIA

FBI je med preiskavo na domu Donalda Trumpa na Floridi našel dokument, ki vsebuje tudi podatke o obrambnih sposobnosti tuje države in o njenih jedrskih zmogljivostih, poroča Washington Post.

Saga okoli dokumentov, ki jih je FBI prejšnji mesec zasegel na domu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se vse bolj zapleta.

Prejšnji mesec so preiskovalci našli več kot 11 tisoč vladnih dokumentov, tudi 90 praznih map, kar lahko nakazuje, da nekateri najbolj občutljivi vladni dokumenti še niso bili vrnjeni ali pa so izgubljeni. V torek je Washington Post poročal, da je med zaseženim gradivom tudi dokument, ki opisuje jedrske zmogljivosti tuje države, vendar pa ameriški časopis ne poroča, za katero državo gre. Prav tako ne piše, ali je ta “prijateljska ali sovražna”.

Po navedbah Washington Posta nekateri zaseženi dokumenti vsebujejo podatke o strogo tajnih ameriških operacijah, ki so označene z najvišjo stopnjo zaupnosti, za dokumente pa nimajo pooblastil niti nekateri od najvišjih svetovalcev za nacionalno varnost predsednika Joeja Bidna.

Trump je za pravosodno ministrstvo in agente FBI, ki vodi preiskavo zoper nekdanjega predsednika, na zborovanju v Pensilvaniji dejal, da gre za “eno najbolj šokantnih zlorab oblasti katerekoli administracije v ameriški zgodovini”.

Pred množico navdušenih podpornikov v mestu je izrazil prepričanje, da bo ta “zloraba zakona imela posledice, kakršnih ni še nihče videl”. Kritičen je bil tudi do govora Joeja Bidna, v katerem je trenutni predsednik ZDA prav tako v Pensilvaniji dejal, da Trump in njegovi privrženci, ki sprejemajo ideologijo “Naredimo Ameriko spet veliko”, predstavljajo ekstremizem, ki ogroža temelje republike. Svoje podpornike pa je Biden pozval, naj se temu uprejo.

Sodišče ugodilo Trumpu glede neodvisnega strokovnjaka

Je pa sodišče na Floridi ugodilo Trumpovi zahtevi, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled zaseženih dokumentov. Odločitev pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo. Sodnica Aileen Cannon, ki jo je leta 2020 sicer imenoval Trump, je v sodbi zapisala, da bo neodvisni strokovnjak imenovan “nemudoma”, in stranke pozvala, naj za obravnavo, ki je predvidena za ta petek, predložijo seznam možnih imen.

Donald Trump
PROFIMEDIA

Neodvisni strokovnjak naj bi odločil, če lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, in torej ne bi postali del preiskave. Trumpovi odvetniki so trdili, da je posebni izvedenec potreben, ker ne zaupajo ministrstvu za pravosodje, da bo pošteno opredelilo zaupno gradivo, ki bi ga bilo treba izločiti iz kazenske preiskave.

Odločitev sodnice, ki je preiskovalcem začasno prepovedala pregled dokumentov, pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo. To je namreč imenovanju neodvisne tretje osebe nasprotovalo, saj bi lahko preprečila dostop preiskovalcev do dokumentov “in resno ogrozila vladne interese, vključno z nacionalno varnostjo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!