Turčija bi lahko ta teden odločala o vstopu Švedske v Nato

Svet 22. Jan 202421:17 1 komentar
Recep Tayyip Erdogan
Foto: PROFIMEDIA

Turčija bi lahko ta teden odločala o usodi Švedske v zvezi Nato. Glasovanje o ratifikaciji vstopa bi po neuradnih podatkih tujih medijev lahko potekalo že v torek. Ob pričakovani zeleni luči Ankare, bi Stockholm za polnopravno članstvo v zavezništvu potreboval le še odobritev Madžarske.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je podprl decembra. Med drugim je Erdogan vprašanje švedskega članstva povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje