Turška policija izpustila udeležence istanbulske parade ponosa

Svet 27. Jun 202215:30 > 15:40 1 komentar
Turčija LGBT
Umit Bektas/REUTERS

Turška policija je izpustila skoraj 400 aktivistov, ki so bili pridržani v nedeljo med parado ponosa v Istanbulu, so danes sporočili organizatorji shoda. Policija je zagovornike pravic skupnosti LGBTQ pridržala že pred napovedanim shodom, ki so ga oblasti tako kot že pretekla leta prepovedale.

Združenje Kaos GL, ki se zavzema za človekove pravice oseb LGBTQ, je na Twitterju objavilo, da je bilo vseh 373 oseb, ki jih je policija pridržala v nedeljo, izpuščenih. Mnogi od njih so noč preživeli v priporu. Policija je udeležence, ki so se kljub prepovedanemu shodu zbrali z mavričnimi zastavami in drugimi simboli spolne raznolikosti, pridržala že pred začetkom shoda. Med pridržanimi je bil tudi fotograf AFP, ki so ga izpustili pozno v nedeljo.

Policija je po navedbah novinarjev AFP medijem tudi preprečila snemanje aretacij v Istanbulu. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je v odzivu turške oblasti pozvala, naj dovolijo nadaljevanje shoda in zagotovijo varnost udeležencev. “Človekove pravice pripadnikov skupnosti LGBTQ v Turčiji je treba učinkovito zaščititi,” je dejala v izjavi, ki jo povzema AFP.

Čeprav je bila homoseksualnost zakonita v vsem obdobju sodobne turške republike, so istanbulsko parado ponosa prepovedali, potem ko je leta 2014 takratni shod pritegnil več deset tisoč udeležencev, kar je bil eden največjih dogodkov skupnosti LGBTQ v muslimanskem svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje