Turške reševalce razveselil “čudež”: rešili deset dni starega dojenčka in mamo

Svet 10. Feb 202316:16 > 19:21 1 komentar
Reševalci, Turčija
Zajem zalsona

Mineva peti dan od silovitega potresa, ki je stresel tla na jugu Turčije in severu Sirije. Reševalci izpod ruševin še vedno rešujejo preživele, še posebej ganljivo pa je, ko so med tistimi, ki jih rešijo, otroci.

Reševalci, ki po rušilnem potresu z epicentrom v Turčiji še vedno vztrajajo v bitki s časom in iščejo morebitne preživele, so danes doživeli zelo prijetno presenečenje. Izpod ruševin so rešili 10 dni starega dojenčka Yagiza in njegovo mamo, ki sta bila 90 ur ujeta v ruševinah podrte zgradbe.

Dojenčka Yagiza na posnetkih, ki so zakrožili po družbenih omrežjih in svetovnih medijih, reševalci odnesejo iz ruševin, v reševalnem vozilu pa je odet v svetlečo termo odejo. Po rešitvi so dojenčka odpeljali v zdravstveni center Samandag v provinci Hatay. Na nosilih so stran od ruševin odnesli tudi dojenčkovo mater – bledo, a prisebno.

Med tistimi, ki so jih rešili danes, je tudi šestčlanska družina iz pristaniškega mesta Iskenderun, ki prav tako leži v provinci Hatay: oba starša in otroci, stari med 15 in 24 let, so na rešitev čakali 102 uri. Reševalci in drugi prisotni so se veselili in ploskali, ko so eno izmed rešenih oseb na nosilih odnesli v reševalno vozilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem so reševalne ekipe danes izpod ruševin iste stavbe kar 107 ur po potresu uspešno rešile tudi 21-letno žensko in njenega sedemletnega brata, so sporočili gasilci iz obalnega mesta Antalya na jugozahodu Turčije, ki so sodelovali pri reševanju.

Reševanje dojenčka Yagiza in njegove mame: 

Pri reševanju v Turčiji sodeluje tudi slovenska ekipa reševalnih psov z vodniki. Danes so v regiji Hatay nadaljevali iskanje morebitnih preživelih. Zaradi poškodbe en pes od skupno sedmih danes ne more sodelovati pri iskanju, rano pa so mu ustrezno oskrbeli, je tvitnila Uprava RS za zaščito in reševanje.

V času reševalnih akcij so v Turčiji in Siriji rešili kar nekaj majhnih otrok, kar je reševalcem, ki še vztrajajo na terenu, v motivacijo, navaja tiskovna agencija Reuters. Spomnimo, dan po potresu je svetovno javnost pretresla rešitev novorojenčka v Siriji, čigar mati pa poroda žal ni preživela.

Preberite še: Ekipa N1 na poti do epicentra potresa v Turčiji: “Mesta so zravnana z zemljo”

Danes so rešili vsaj sedem otrok, še piše Reuters. Reševalci, ki jih pri delu ovirajo zimske temperature, so na delu dneve in noči. Ponoči se večkrat zasliši poziv k tišini, da bi slišali, ali je pod ruševinami morebiten preživeli.

Iskenderun, Turčija
Yagiz Karahan/REUTERS

Silovit potres je na območju Turčije in Sirije zahteval več kot 23.000 življenj, od tega več kot 19.800 v Turčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje