Življenje pod ruševinami: kako so rešili novorojenega otroka

Svet 08. Feb 202308:17 0 komentarjev
Deklica se je rodila v porušeni stavbi po potresu v Siriji
PROFIMEDIA

V Siriji so izpod ruševin rešili novorojenko. Rojena je bila takoj po potresu, njena mama pa je umrla malo po porodu. Prav tako so umrli njen oče ter bratje in sestre. Število žrtev potresa v Turčiji in Siriji se približuje številki 8.000. Pod ruševinami je ujetih še na stotine ljudi.

Reševalci so v sirskem mestu Jindayris izpod ruševin, ki jih je povzročil uničujoč potres, rešili novorojeno deklico. Mama jo je rodila kmalu po potresu, malo po porodu pa umrla. Potres je bil usoden tudi za očeta novorojenke, njene štiri brate in sestre ter teto, piše BBC.

Prerezali popkovino in jo odnesli v bolnišnico

Takoj po zrušenju stavbe, ki je bila ena izmed 50 uničenih v tem mestu, so preživeli sorodniki pohiteli na mesto ruševin. “Med odkopavanjem smo slišali glasove, kmalu za tem pa našli dojenčico, ki je bila z mamo še vedno povezana s popkovino. To smo prerezali, moj bratranec pa jo je odpeljal v bolnišnico,” o pretresljivi izkušnji pripoveduje dekličin stric Khalil al-Suwadi.

Po besedah pediatra Hanija Maaroufa, je bila deklica ob prihodu v bolnišnico v slabem stanju, podhlajena ter z več modricami in raztrganinami. Po zadnjih informacijah naj bi bila v inkubatorju ter v stabilnem stanju, piše BBC. Medtem so njeno mamo, očeta ter štiri brate in sestre že pokopali.

Po podatkih sirskih oblasti je potres v Siriji za zdaj zahteval okoli 1.800 življenj. V Turčiji je umrlo še nekajkrat več ljudi. Po zadnjih podatkih se skupno število žrtev potresa že približuje številki 8.000. Pod ruševinami je sicer ujetih še na stotine ljudi, reševalci pa tekmujejo s časom, da bi jim jih izpod ruševin uspelo rešiti čim več. V Siriji in Turčijo sicer prihaja tudi pomoč iz tujine, med njimi so tudi slovenski reševalci ter vodniki z reševalnimi psi.

Deklica se je rodila v porušeni stavbi po potresu v Siriji
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!