Udeleženci parade ponosa v Budimpešti proti sovraštvu in diskriminaciji

Svet 24. Jul 202118:03 > 22:22
Delite:
Parada ponosa v Budimpešti
Foto: Marton Monus/REUTERS

Parade ponosa v Budimpešti, ki je potekala dober mesec dni proti sprejetju zakonodaje, uperjene proti skupnosti LGBTIQ+, se je udeležilo več tisoč oseb.

Parade ponosa v Budimpešti se je po ocenah organizatorjev udeležilo 30.000 ljudi, navaja CNN. Udeleženci parade so podprli so skupnost LGBTIQ+ in protestirali proti novi madžarski zakonodaji, ki prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti in spremembi spola z mladoletnimi.

Zakonodajne spremembe, ki so jih madžarski poslanci sprejeli junija in so sprožile odločne kritike v Evropski uniji, v šolah prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen je ozaveščanje glede skupnosti LGBTIQ+. Predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, postaja vse bolj radikalen v socialnih politikah, to radikalnost pa predstavlja kot boj za zaščito tradicionalnih krščanskih vrednot pred zahodnim liberalizmom, navaja Reuters.

Evropska komisija je zaradi novega zakona, ki je začel veljati ta mesec, zoper Orbanovo vlado sprožila postopek. Kot meni Komisija, je zakon diskriminatoren ter krši krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika. Orbanova vlada medtem vztraja, da so spremembe zakonodaje – sprejete so bile skupaj z zaostrovanjem zakonodaje na področju pedofilije – namenjene zaščiti otrok. Spomnimo, Komisija je postopek sprožila tudi proti Poljski, kjer so razglasili več območij brez oseb LGBTIQ+.

Madžarska vlada je sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejete zakonodaje glede širjenja vsebin o skupnosti LGBTIQ+. Evropska komisija madžarskega načrta za okrevanje v predvideni vrednosti 7,2 milijard evrov, sicer še ni odobrila.

Organizatorji parade ponosa so podpornike pozvali, naj se zoperstavijo sovraštvu in se uprejo poskusom ustrahovanja pripadnikov skupnosti LGBTIQ+. “Nedavna dogajanje je bilo za skupnost LGBTQ zelo zahtevno, boleče in zastrašujoče,” so organizatorji sporočili v izjavi. “Namesto, da bi zaščititi manjšine, vlada Fidesza in Krščanskih demokratov uporablja zakone, da izobči skupnost LGBTQ v njeni lastni državi.”

Raziskava podjetja Ipsos je prejšnji mesec pokazala, da sklepanje zakonske zveze istospolnih parov podpira 46 odstotkov Madžarov.

V ponedeljek je več kot 40 tujih kulturnih ustanov in veleposlaništev na Madžarskem, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, objavilo skupno izjavo v podporo paradi ponosa v Budimpešti.

Komentari

Vaš komentar