Ujeli največjo sladkovodno ribo na svetu (VIDEO)

Magazin 21. Jun 202209:48 0 komentarjev
največja riba na svetu
Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS

Kamboški domačini so prejšnji teden v reki Mekong ujeli štiri metre dolgega morskega biča, ki so ga strokovnjaki proglasili za najtežjo sladkovodno ribo na svetu. Boramy, kot so jo poimenovali, je s 300 kilogrami naziv največje ribe odvzela somu, ki si je laskavi naziv lastil sedemnajst let.

Ob reki Mekong v jugovzhodni azijski kraljevini Kambodža so domačini prejšnji teden ujeli ribo, za katero strokovnjaki ocenjujejo, da gre za največjo sladkovodno ribo na svetu. Morski bič, ki ga je na obalo privleklo skoraj ducat mož, je tehtal dobrih 300 kilogramov. Ribo so krstili za Boramy, kar bi iz kmerščine, avstroazijskega jezika, ki ga govorijo Kmeri, ter uradnega in nacionalnega jezika Kambodže, prevedli kot “polna luna”. Navdih za poimenovanje pa so najverjetneje našli pri obliki najdene ribe.

Dobre štiri metre dolgo ribjo samico so označili z elektronskim sledilnikom ter spustili nazaj na prostost, znanstveniki pa bodo še naprej sledili njenemu premikanju in obnašanju v naravnem okolju.

“To je izjemno vznemirljiva novica, saj smo našli največjo ribo na svetu. Vznemirljivo pa je tudi zato, ker to nakazuje na to, da je vsaj izbrani odsek reke Mekong še vedno zdrav,” je povedal biolog Zeb Hogan, nekdanji voditelj odaje “Pošastna riba” (ang. Monster Fish), ki se je predvajala na kanalu National Geographic. Dandanes je Hogan svoje življene posvetil projektu, ki se stremi k očiščenju in ohranjanju reke Mekong.

največja riba na svetu največja riba na svetu
Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS
največja riba na svetu največja riba na svetu
Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS
največja riba na svetu največja riba na svetu
Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS

Boramy, ki so ga domačini ujeli ob Koh Preahu, otoku ob severnem delu kamboške reke, je rekord največje sladkovodne ribe vzel 293 kilogramov težkemu somu. Slednjega so leta 2005 ujeli na severu Tajske. Reka Mekong je sicer tretja najbolj raznolika reka na svetu, upoštevajoč ribjo populacijo, ki je v njej. Prekomerni ribolov, onesnaževanje, vdor slane vode in izčrpavanje sedimentov pa so znatno zmanjšali biotsko raznovrstnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!