Ukrajina napadla ruske položaje v regiji Herson

Svet 25. Jul 202216:09 > 17:05 4 komentarji
doneck
Stringer/REUTERS

Ukrajinska vojska je bombardirala ruske položaje v južni regiji Herson, kjer je Kijev začel protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, ki so ga zasedle ruske sile, je sporočilo poveljstvo ukrajinskih sil v tej regiji. Kijev medtem poroča tudi o nadaljevanju spopadov v Donbasu, kjer naj bi ukrajinske sile odbile večino ruskih napadov.

Ukrajinske sile so uničile rusko opazovalno postajo na jugu države, kjer so sovražnikove čete načrtovale napad v smeri Hersona, je v televizijskem nagovoru povedala tiskovna predstavnica obrambnih sil na jugu Ukrajine Natalija Gumenjuk, poroča španska tiskovna agencija EFE.

“Ne stojimo na mestu, ampak napredujemo,” je dejala. Ukrajinska letala naj bi po poročanju tiskovne agencije Ukrinform zadela pet ciljev v mestih Berislav in Herson.

“Več letal in bombnikov je napadlo tri sovražnikove utrdbe v okrožju Berislav, letala Mi-8 in Mi-24 pa dve sovražnikovi utrdbi v okrožju Herson,” po navedbah EFE piše v poročilu ukrajinskih sil. Gumenjuk je povedala še, da je bil poskus ruskega protinapada v Berislavu ob tem neuspešen.

“Naši položaji so ostali utrjeni. Nadaljevali smo z delom, oni pa so se umaknili na svoje položaje, na skrajno obrambno črto, ki so jo postavili in utrdili z betonskimi strukturami,” je poudarila Gumenjuk.

Medtem naj bi po informacijah Ukrinforma, ki jih navaja EFE, guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj danes dejal, da so bili neuspešni tudi ruski napad v regiji Doneck.

“Okupatorji ne opuščajo svojih namer, da bi organizirali napade na velika mesta v regiji Doneck, vendar za zdaj stojijo na mestu. Umirajo, ne da bi kdaj videli sosednjo regijo. Napadajo iz več smeri hkrati in poskušajo razpršiti našo obrambo, toda to ne deluje,” je dejal Hajdaj.

Po navedbah Kijeva so ruske enote ponoči nadaljevale z napadi tudi vzhodno in jugovzhodno od mest Slovjansk in Kramatorsk v isti regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Sovražnik izvaja napad nedaleč od Spirne, spopadi se nadaljujejo,” je ukrajinski generalštab danes zapisal v poročilu o razmerah na fronti. Boji potekajo tudi v predmestjih mesta Bahmut.

Večino teh napadov v regiji Doneck naj bi po navedbah ukrajinskega generalštaba ukrajinske sile odbile, vendar dpa opozarja, da teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina prejela prve nemške tanke gepard

Ukrajinske oblasti so danes potrdile prejem treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard. V skladu z dogovorom, sklenjenim z nemško obrambno ministrico Christine Lambrecht, bo Nemčija Ukrajini dostavila še 12 tovrstnih tankov. “Danes so uradno prispeli prvi trije gepardi,” je povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov in dodal, da je bilo dostavljenih tudi več deset tisoč kosov streliva. Gre za drugo pošiljko težkega orožja iz Nemčije, saj je že junija nemška vlada Ukrajini dobavila sedem samovoznih havbic z dometom do 40 kilometrov, poroča nemški časnik Deutsche Welle.

Prav tako je Reznikov na državni televiziji dejal, da so ukrajinske sile s pomočjo ameriških naprednih raketnih sistemov Himars uničile že 50 ruskih skladišč streliva. Pri tem je poudaril, da ima Himars vse večji vpliv in pomen pri prizadevanjih Ukrajine za odbijanje ruskih napadov. “S Himarsom prekinjamo ruske logistične verige, jim odvzemamo sposobnost aktivnega boja ter otežujemo obstreljevanje naših sil,” je še dodal.

Ukrajinske sile naj bi po njegovih besedah obstreljevale tudi več mostov. Bistvenih podrobnosti ni razkril, šlo pa naj bi za tri mostove v regiji Herson, ki je trenutno pod rusko okupacijo. Ruske oblasti medtem trdijo, da so uničile več sistemov Himars, kar pa je Ukrajina zanikala. V današnjem poročilu je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da so njihove sile uničile skladišče orožja za sisteme Himars v regiji Hmelnicki v zahodni Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje