Ukrajina prvič napadla z natančnimi ameriškimi raketami dolgega dosega ATACMS

Svet 18. Okt 202315:04 13 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: REUTERS

Čeprav je pogled svetovne javnosti v zadnjih tednih uprt predvsem v dogajanje na Bližnjem vzhodu, se tudi vojna v Ukrajini nadaljuje. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so prvič v napadu uporabile rakete dolgega dosega tipa ATACMS, ki so jih Ukrajini dobavile Združene države Amerike. Kdaj in kje jih je ukrajinska vojska uporabila, še ni znano. Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v današnjem odzivu novo ameriško vojaško pomoč Kijevu označil za hudo napako

Ukrajina je v vojni z Rusijo prvič uporabila ameriško raketo dolgega dosega tipa ATACMS, je v torek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V uradni izjavi so dobavo teh raket prvič potrdili tudi v Beli hiši.

Zelenski je v večernem nagovoru pojasnil, da so se rakete izkazale kot zelo natančne, pri čemer ni navedel časa ali kraja, kje so bile uporabljene, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po nekaterih ugibanjih je ukrajinska vojska s temi raketami v noči na torek napadla letalski oporišči na zasedenih ozemljih vzhodne Ukrajine.

V Beli hiši so izrazili prepričanje, da bodo rakete tega tipa bistveno okrepile ukrajinske sile. Kot je dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost, imajo rakete, ki so jih ZDA “nedavno” poslale v Ukrajino, doseg do 165 kilometrov.

Zelenski se je v nagovoru tudi neposredno zahvalil Washingtonu za rakete, rekoč da se dogovori z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom uresničujejo.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je v skladu s preteklimi ruskimi odzivi na zahodno vojaško pomoč Ukrajini obsodil odločitev Washingtona o dobavi raket dolgega dosega. “Posledice tega ukrepa, ki je bil javnosti namerno prikrit, bodo zelo resne,” je zapisal v izjavi.

Ukrajinska vojska je v torek sporočila, da je preteklo noč napadla letališči na vzhodu države, ki sta pod nadzorom Rusije. V operaciji, ki so jo v Kijevu označili za uspešno, so ukrajinske sile po lastnih navedbah uničile več ruskih helikopterjev v Berdjansku in Lugansku.

Proruski guverner delno zasedene regije Zaporožje Vladimir Rogov je, tako kot nekateri vplivni ruski vojaški blogerji, trdil, da so na prizorišču napada v Berdjansku našli ostanke rakete ATACMS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje