Ukrajinci trdijo, da jim je uspel preboj pri Bahmutu

Svet 10. Maj 202318:57 2 komentarja
Vojna v Ukrajin
Sofiia Gatilova/REUTERS (Fotografija je simbolična)

Ukrajinski strani naj bi v Bahmutu uspelo narediti manjši preboj in pridobiti nekaj ozemlja. Po besedah ustanovitelja ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov Andrija Bileckega je ukrajinska vojska porazila vsaj dve ruski brigadi in zajela ujetnike. Ruska vojska naj bi na drugi stran odbila napad dveh brezpilotnih letalnikov na rusko vojaško vadišče v regiji Voronež.

Nov val spopadov sta sicer potrdili obe sprti strani. “Napadi so potekali na širini treh kilometrov in globini 2,6 kilometra,” je na Telegramu sporočil Bilecki in dodal, da na tem ozemlju ni več ruskih vojakov, ukrajinske sile pa naj bi porazile vsaj dve ruski brigadi ter zajeli ujetnike.

Pred tem se je Jevgenij Prigožin, vodja ruske najemniške skupine Wagner, katere pripadniki se že dolgo bojujejo v Bahmutu in njegovi okolici, pritožil, da so ruske enote zapustile svoje položaje v bližini mesta. “Vse so pustili, pobegnili in pustili odprto fronto v širini skoraj dveh kilometrov in globini 400 metrov,” je dejal in posvaril pred nadaljnjim ukrajinskim napredovanjem.

Kuleba: To ni bila zadnja protiofenziva

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem v pogovoru za nemški časnik Bild ponovil besede obrambnega ministra Oleksija Reznikova, ki je konec aprila posvaril pred prevelikimi pričakovanji glede ukrajinske spomladanske ofenzive.

“Te protiofenzive ne smatrajte za zadnjo, saj ne vemo, kaj se bo iz nje izcimilo,” je dejal Kuleba in pojasnil, da bi bila ta protiofenziva zadnja le, če bi ukrajinskim silam uspelo nazaj zavzeti vsa ozemlja, ki jih trenutno zaseda Rusija. Ob tem je ponovil tudi prošnje Kijeva po novih dobavah orožja.

V Moskvi navedb o tem, da naj bi nekatere ruske enote zapustile svoje položaje pri Bahmutu, za zdaj niso komentirali.

Rusi trdijo, da so odbili napad z droni

So pa ruske oblasti sporočile, da so v jutranjih urah odbile napad dveh brezpilotnih letalnikov na rusko vojaško vadišče v regiji Voronež na zahodu države. Po poročanju lokalnih medijev pa je bilo v napadu ranjenih več kot deset ruskih vojakov.

“Napad z brezpilotnimi letalniki je bil odbit,” je na Telegramu zapisal guverner ruske regije Voronež Aleksander Gusev. Ob tem je pojasnil, da je eden od dronov zgrešil objekt, drugega pa so ruske sile sestrelile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča napada naj bi bilo vojaško vadišče Pogonovo jugozahodno od mesta Voronež. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v napadu ranjenih več kot deset ruskih vojakov. Reševalci so že prispeli na kraj dogodka in oskrbeli ranjene vojake.

Putin odpravil prepoved letalskega prometa in vizume za Gruzijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je z odlokom odpravil prepoved letalskega prometa z Gruzijo in vizume za gruzijske državljane. Prozahodna predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je odloka obsodila kot “še eno rusko provokacijo”. Zunanji minister Gruzije pa je ocenil, da gre za suvereno odločitev Moskve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje