Britanci trdijo, da Rusija na Krimu uri bojne delfine

Svet 23. Jun 202310:07 > 16:18 10 komentarjev
Vojni delfin
Fotografija je simbolična. (Vir: PROFIMEDIA)

Ukrajina je sestrelila vseh 13 manevrirnih raket, s katerimi je ruska vojska ponoči ciljala vojaško letališče v regiji Hmeljnicki na zahodu države, je sporočilo ukrajinsko letalstvo. V jutranjem ruskem obstreljevanju mesta Herson sta bili medtem ubiti dve osebi. Zračna obramba pa je bila ponoči aktivna tudi nad rusko regijo Kursk, kjer naj bi sestrelila brezpilotni letalnik. Britanska obveščevalna služba medtem trdi, da Rusija na Krimu uri bojne delfine.

Po navedbah Ukrajine je rusko letalstvo raketni napad sprožilo iznad Kaspijskega jezera s pomočjo štirih bombnikov Tupoljev Tu-95.

V Hersonu sta bili medtem zjutraj v ruskem obstreljevanju ubiti najmanj dve osebi, še štiri pa so bile ranjen, je na Telegramu sporočil vodja vojaške uprave Hersona Oleksander Prokudin in dodal, da so ranjene že prepeljali v bolnišnico.

Glavno mesto istoimenske regije Herson se že več tednov spopada s posledicami poplav, ki so nastale po uničenju bližnjega jezu hidroelektrarne v Novi Kahovki. Število smrtnih žrtev poplav je na območjih pod nadzorom ruskih sil naraslo na 46, na območjih pod nadzorom ukrajinskih sil pa na 21, navaja dpa.

Roman Starovojt, guverner Kurska, ki meji z ukrajinsko regijo Sumi, pa je v četrtek zvečer prek Telegrama sporočil, da je zračna obramba nad regionalno prestolnico sestrelila brezpilotni letalnik. Nekaj ur pozneje je delovala še proti eni neidentificirani tarči na nebu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Belgorod
PROFIMEDIA

Medtem ko je Ukrajina od začetka ruske invazije februarja lani redno tarča napadov z raketami in droni, so ti v zadnjem obdobju vse pogostejši tudi na ozemlju Rusije. Kijev sicer uradno nikoli ni prevzel odgovornosti za te napade.

Spomnimo, iz Rusije so včeraj sporočili, da je bil v noči na četrtek v napadu na polotoku Krim poškodovan most. Gre za most Čongar, ki polotok pod rusko okupacijo povezuje z ukrajinsko regijo Herson na jugu.

Kijev po opozorilu na nevarnost jedrskega napada miri Ukrajince

Oblasti v Kijevu so danes pozvale Ukrajince, naj ostanejo mirni in ne kopičijo jodovih tablet, potem ko je predsednik Volodimir Zelenski v četrtek opozoril, da Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravlja “teroristični napad”. Zatrdil je, da namerava v okolje izpustiti radioaktivno sevanje. Kremelj je to zanikal kot laž.

Čeprav je Kremelj trditve Zelenskega zavrnil in ob tem izpostavil, da ustrezno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), se je od izjave Zelenskega v lekarnah v Ukrajini izredno povečalo povpraševanje po tabletah s kalijevim jodidom, ki se uporabljajo za zaščito v primeru jedrskih nesreč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je danes sporočila, da je razširila seznam predstavnikov evropskih institucij in držav članic EU, ki jim je prepovedan vstop na rusko ozemlje. Po navedbah Moskve gre za povračilni ukrep zaradi novih sankcij EU proti Rusiji, ki jih je unija sprejela zaradi ruske agresije proti Ukrajini.

Prigožin: Ruske sile se na jugu Ukrajine umikajo

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes dejal, da se ruske sile umikajo pred ukrajinskimi silami v regijah Zaporožje in Herson na jugu države. Ob tem je Prigožin, ki je v vse bolj odkritem konfliktu z ruskim obrambnim ministrstvom, izrazil tudi pomisleke o smiselnosti t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini.

Prigožinovi komentarji, ki jih je danes objavil na družbenih omrežjih, so v nasprotju z ocenami ruskega predsednika Vladimirja Putina o katastrofalnih izgubah ukrajinskih sil in premoru v bojevanju med trenutno ukrajinsko protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jevgenij Prigožin
Profimedia

London: Rusija na Krimu uri bojne delfine

“Slike kažejo skoraj podvojeno število plavajočih ograj za sesalce v pristanišču v Sevastopolu, znotraj katerih so zelo verjetno velike pliskavke,” je sporočila britanska obveščevalna služba in dodala, da so delfini “verjetno namenjeni boju proti sovražnim potapljačem”. Po oceni obveščevalcev v Londonu je Rusija namreč kite beluge in tjulnje za različne naloge že uporabljala v arktičnih vodah.

Najbolj slaven je primer beluge, ki se je aprila 2019 pojavila v morju pri norveškem mestu Hammerfest. Nosila je vprego, primerno za namestitev kamere, na njenih zaponkah pa je pisalo “Oprema Sankt Peterburg”.

Pojavila so se ugibanja, da je kit namenjen za opazovalne naloge in nadzor. Norvežani so mu nadeli vzdevek Hvaldimir – ‘hval’ namreč v norveščini pomeni kit, ‘dimir’ pa namiguje na njegovo domnevno povezanost z Rusijo. Prejšnji mesec se je Hvaldimir pojavil pred švedsko obalo.

Rusko obrambno ministrstvo je leta 2016 v okviru poskusov za oživitev uporabe visoko inteligentnih kitov za vojaške naloge iz sovjetskih časov skušala kupiti pet delfinov, navaja AFP. Ameriška mornarica je medtem leta 2003 v okviru operacije Enduring Freedom za iskanje in označevanje predmetov pod vodo uporabila morske leve in delfine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje